Uwielbiamy w Lawendowym Domu słodkie ziemniaki, czyli bataty. Najczęściej piekę je w piekarniku, podobnie jak zwykłe ziemniaki w skórce, co zajmuje ok. godziny. Podaję z masłem, solą i różnymi serami. Dziś prościutki, pyszny, lekki i bardzo zdrowy przepis na pulpeciki z upieczonych wcześniej batatów, z dodatkiem kaszy jaglanej i szpinaku. Nie potrzeba już żadnych jajek lub innych sklejaczy. Po prostu pycha.
Pieczone pulpety z batatów i kaszy jaglanej
2 upieczone w skórce bataty
1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej (jak ją ugotować napisałam tu)
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
sól
kasza kukurydziana do panierowania
olej
Bataty obrać ze skóry, rozgnieść widelcem na papkę. Dodać kaszę i posiekany drobno szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Wymieszać składniki i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w kaszy kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować za pomocą pędzelka cienką warstwą oleju. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg przez 30 minut. Podawać na ciepło ze świeżymi warzywami lub sosem pomidorowym.
Komentarze
O widzisz a szukam inspiracji na to co jeść na diecie bezglutenowo-bezbiałkowo-bezalergenowej ;) Czeka mnie ciężki miesiąc… Ale to wygląda nieźle i powinno pasować :-) /J.
To jest pyszne! Pozdrawiam serdecznie :)
Zrobie dzis! Czy kasza kulurydziana to polenta?
Tak :) Smacznego!
Witam, proszę o podpowiedz czym można zastąpić kasze kukurydzianą. Może być mąka kukurydziana, ew kasza manna?
Dziękuje i pozdrawiam.