Dziś proponuję pączki w nieco odchudzonej formie. Zamiast tradycyjnego smażenia, mamy pieczone oponki. A ten cudowny „majtkowy“ odcień różowego lukru uzyskałam metodą naturalną, za pomocą soku z buraków. Polecam i życzę Wam cudownego dnia!
Pieczone oponki z różowym lukrem
[przepis]
500 g mąki (i trochę do podsypania)
1 opakowanie drożdży instant
100 g cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
50 g masła
250 ml mleka
lukier:
1 białko
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z buraków
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki.
- W drugim naczyniu połączyć roztrzepane jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.
- Połączyć suche i mokre składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, dodając nieco mąki, jeśli bardzo się klei, rozwałkować na grubość 1,5 cm i wykroić oponki.
- Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10 minut.
- Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować lukier. Białko ubić na sztywną pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo cukier.
- Na koniec połączyć lukier z sokiem z buraków i dokładnie wymieszać.
- Gotowym lukrem posmarować pączki.
Komentarze
Cudowniutkie, różowe. :) No piękne są Beatko! :)
I jest inspiracja na dziś:)
Właśnie znalazłam ten przepis, zauroczył mnie i jutro piekę! :) Czy mogę dać tradycyjne drożdże zamiast instant? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam :)