Proste, pyszne, lekkie, efektowne danie w wersji fit. Zamiast smażyć, postanowiłam filety upiec. Miałam wątpliwości, czy orzechowa kruszonka nie będzie odpadać, ale na szczęście trzyma się świetnie i smakuje wyśmienicie. Polecam :)
Pieczone filety z kurczaka w orzechowej skorupce
2 podwójne filety z kurczaka zagrodowego
50 g orzechów laskowych
1/2 ząbka czosnku
50 g tartej bułki
garść świeżej bazylii
łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 łyżki oleju
jajko
sól
dodatkowo:
100 g truskawek
świeża bazylia
sos balsamiczny
Filety umyć, podzielić na 4 części podobnej wielkości, posolić. Zmiksować na kruszonkę orzechy, czosnek, bułkę, bazylię i skórkę z cytryny. Wymieszać z olejem. Jajko roztrzepać. Filety zanurzać w jajku, następnie w panierce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią, by panierka się dobrze trzymała. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić. Na półmisku ułożyć upieczone filety, truskawki i bazylię. Całość polać sosem balsamicznym.
Komentarze
Nie jem mięsa, ale może zrobię sobie tofu w takiej panierce!
Kamila, ciekawy pomysł. Daj znać jak wyszło. Miłego dnia!
Uwielbiam orzechowa panierke! :)
oj pysznie i te truskaweczki :) czyżby tam były kleksiki octu balsamicznego ?
Tak, to gęsty sos balsamiczny, idelnie pasuje do truskawek i kurczaka.
oj to już kupiłaś mnie Tym przepisem bo uwielbiam truskawki z balsamico :)
u mnie mięso odpada :)
Kasia, w tym tygodniu będzie jeszcze coś wege :)
czekam :)
Wygląda smakowicie :)
mmmm…pysznie wyglądają :) u mnie dziś na obiadek cukiniowe placuszki wg.Twojego przepisy-pychotki <3
Smacznego Basiu :)
jutro będzie u mnie na obiad, już nie mogę się doczekać