Dania główne | Kuchnia | odchudzanie

Pieczone filety z kurczaka w orzechowej kruszonce

pieczone-filetyProste, pyszne, lekkie, efektowne danie w wersji fit. Zamiast smażyć, postanowiłam filety upiec. Miałam wątpliwości, czy orzechowa kruszonka nie będzie odpadać, ale na szczęście trzyma się świetnie i smakuje wyśmienicie. Polecam :) pieczone-filety_2

Pieczone filety z kurczaka w orzechowej skorupce

2 podwójne  filety z kurczaka zagrodowego

50 g orzechów laskowych

1/2 ząbka czosnku

50 g tartej bułki

garść świeżej bazylii

łyżeczka skórki otartej z cytryny

3 łyżki oleju

jajko

sól

dodatkowo:

100 g truskawek

świeża bazylia

sos balsamiczny

Filety umyć, podzielić na 4 części podobnej wielkości, posolić. Zmiksować na kruszonkę orzechy, czosnek, bułkę, bazylię i skórkę z cytryny. Wymieszać z olejem. Jajko roztrzepać. Filety zanurzać w jajku, następnie w panierce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią, by panierka się dobrze trzymała. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić. Na półmisku ułożyć upieczone filety, truskawki i bazylię. Całość polać sosem balsamicznym.

pieczone-filety_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *