Sezon na kurki uważam za rozpoczęty. Uwielbiam te niewielkie, wyraziste w smaku grzybki za to, że można z nich w ciągu kilku minut wyczarować prawdziwie niebo w gębie. Najprościej podsmażyć je z cebulką, a na koniec dodać jajka – powstanie w ten sposób boska jajecznica z kurkami, której nie oprze się nikt. Uwielbiam nadziewać nimi pierogi. Farsz doprawiam mocniej świeżo mielonym pieprzem i siekaną natką pietruszki. Przepis na pierogi z kurkami znajdziecie tu.
Gdy nie mam czasu na pierogi, to kurki podaję z makaronem. Sos kurkowy ze śmietaną i winem, doprawiony szałwią smakuje bosko. Jak go przygotować makaron z sosem kurkowym se śmietaną i winem, opisałam tu.
Co powiecie na klasyczny omlet z kurkami? Absolutny letni hit, za który rodzina będzie Was całować po rękach ;) Przepis tu.
Placki gryczane w wersji fit, z kurkami i koperkiem to propozycja dla dbających o linię. Będzie i pysznie i w miarę dietetycznie, przekonajcie się tu.
Na koniec zupa, którą gotuję już chyba od 10 lat. Na bazie cukinii i kabaczka, z dodatkiem podsmażonych kurek i parmezanu. Po prostu ją uwielbiam i polecam z całego serca. A tu znajdziecie przepis na zupę z cukinii z kurkami. Smacznego :)
Komentarze
Najbardziej lubię risotto z kurkami, a zaraz potem makaron z kurkami, w ostateczności może być też jajecznica :)
Podpisuję się obiema rękami :)
No mowa! Z pęczakiem:)
To mnie zaintrygowałaś :)
polecam makaron farfale z gorgonzolą, pietruszką i oczywiście kurkami :)
Pyyyycha!
Przed pieczeniem w piekarniku :-)
Uwielbiam kurki :p
kurki….uwielbiam…ach zjadlabym …. :)
no nie mów że już są! a ja jeszcze nie mogę włazić do lasu bo tyle muchów… fuj… i jedzą mnie :(
Są, są :)