Risotto to klasyczne danie, które jednak sprawia nieco kłopotów, jeśli się nie wie, jak do niego podejść. Wymaga nieco cierpliwości i czasu, bo risotto przede wszystkim nie lubi pośpiechu. Lubi za to powolne gotowanie na niewielkim ogniu, częste mieszanie, czułą rękę i oko kucharza, który nie pozwoli mu się rozgotować i będzie czuwał, aż do ostatniej chwili, gdy aromatyczna i super apetyczna ryżowa breja doprawiona winem, rydzami, masłem i szczodrą porcją parmezanu wyląduje na talerzu.
Dobre risotto z sezonowymi jesiennymi dodatkami, takimi jak rydze, to doskonałe danie na jesień. Aby uzyskać perfekcyjny efekt, potrzebna jest baza w postaci dobrego ryżu arborio oraz idealny smakowo, powstały na bazie tradycyjnej receptury bulion. Użyłam koncentratu bulionu drobiowego Krakus z butelki pozbawionego konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków. Wystarczy przelać go do naczynia, dodać wodę i bulion jest gotowy. Dla mnie super rozwiązanie właśnie na takie okazje, gdy chcę zaoszczędzić nieco czasu. Sprawdzi się też jako baza do zup, sosów, ryżu czy kasz.
Perfekcyjne risotto z rydzami
300 g rydzów
cebula średniej wielkości
4 łyżki masła
300 g ryżu arborio
150 ml białego wytrawnego wina
1 l bulionu przygotowanego z koncentratu drobiowego Krakus
70 g parmezanu
świeży tymianek
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Bulion mocno podgrzać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień i pozwolić, żeby cebula się zeszkliła. Dodać pokrojone w paski grzyby, smażyć razem ok. 10 minut, często mieszając, nie pozwolić, aby cebula się przypaliła.
Czas na ryż. Zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać ryż na patelnię cały czas mieszając do momentu, aż będzie szklisty.
Wlać wino i łyżkę wazową bulionu. Mieszając bardzo często (żeby nie rzec nieprzerwanie), dodawać stopniowo bulion jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Postępować tak do momentu, aż bulion się skończy, co powinno zająć od 20 do 30 minut.
Na koniec dodać pozostałe masło, parmezan i listki tymianku.
Wymieszać risotto i mocno ciepłe rozłożyć na talerze. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.
Komentarze
mniam :-)
Bardzo celnie to Haniu ujęłaś :)
O matko, tak opisałaś, że mam ślinotok :D Uwielbiam risotto <3
Oluś, dziękuję pięknie Kochana :) No i pozostaje mi tylko zachęcić Cię do ugotowania tego cuda ;)
Chętnie! Tylko rydze muszę znaleźć w mojej okolicy…
Wygląda extra!
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. To co, gotujesz risotto ze mną?
Lawendowy Dom ja ugotuję ;)
Naplułam na kota. Mówi, że obu nas nie lubi.
Próbowałaś nakarmić go risotto?
No coś Ty. To efekt przeczytania przepisu , opisu i obejrzenia zdjęcia. Kot nadal obrażony. Poczekam co będzie w porze śniadania.
Uwielbiam Twoje dania❤️
Ale mi miło, dziękuję Agnieszko!!!
Bulion w butelce? Gdzie takie cudo mozna kupic? To 1000 razy lepsze cudo niz kostka rosolowa, ktorej nie zniese!
Marta, nowość Krakusa :)
Musze zobaczyć! Chociaż my jemy wersje dla dzieci, bez wina i najczęściej z cukinia :-)