Pomysł na zdrowy i szybki obiad. Szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną gałki w towarzystwie wyrazistej w smaku fety to świetne towarzystwo dla płatków owsianych. Złociste i pyszne. Polecam!
Kotlety ze szpinakiem i fetą
450 g szpinaku
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
170 g fety
½ szklanki płatków owsianych
5 łyżek otrębów owsianych
2 jajka
sól
pieprz
olej
Szpinak drobno pokroić i podsmażyć na oleju, aż odparuje z niego woda. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, 2 łyżki otrębów, pokruszoną drobno fetę, jajka. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w pozostałych otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Komentarze