Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Owsiane kotlety ze szpiankiem i fetą

Pomysł na zdrowy i szybki obiad. Szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną gałki w towarzystwie wyrazistej w smaku fety to świetne towarzystwo dla płatków owsianych. Złociste i pyszne. Polecam!

Kotlety ze szpinakiem i fetą

450 g szpinaku

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

170 g fety

½ szklanki płatków owsianych

5 łyżek otrębów owsianych

2 jajka

sól

pieprz

olej

owsiane kotlety ze szpinakiem_3

Szpinak drobno pokroić i podsmażyć na oleju, aż odparuje z niego woda. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, 2 łyżki otrębów, pokruszoną drobno fetę, jajka. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w pozostałych otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *