Panie i Panowie, złoty medal za prezencję i smak oraz sprzyjające okoliczności przyrody otrzymuje w kategorii jesiennych wypieków sernik z dyni! Bardzo prosty przepis i zachwycający efekt czynią z niego doskonałą propozycję na nadchodzący weekend. Czasami nie trzeba zbyt wiele, by otrzymać tak dużo. Smacznego :)
Najsmaczniejszy sernik z dyni
[przepis]
Spód:
200 g herbatników
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
Masa serowa:
750 g sera białego półtłustego (można użyć sera na sernik)
500 g upieczonej dyni
150 g drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka przyprawy piernikowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
Do dekoracji:
Sos karmelowy (przepis tu)
Świeże figi
[/przepis]
- Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia.
- Do blendera włożyć herbatniki i czekoladę. Zmiksować na proszek.
- Masło roztopić, wlać do blendera i zmiksować z herbatnikami i czekoladą.
- Rozłożyć masę równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć.
- Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić.
- Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładkie puree.
- Dodać ser i oba rodzaje cukru, przyprawę piernikową, mąkę ziemniaczaną i stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując masę, aż do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.
- Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C z funkcją góra/dół, na dolny poziom. Piec godzinę i 45 minut.
- Następnie otworzyć piekarnik i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem polać sosem karmelowym i ew. Udekorować świeżymi owocami.
Komentarze
Laik da radę? :D
No pewnie, przepis bardzo prosty. Pochwal się, jak się udał!
dobre pytanie. Moje ciasta albo ładnie wyglądają i są ohydne, albo wyglądają paskudnie i sa pyszne 😯
Dziękuję za przepis! sernik jest pyszny, robię go w wersji bg z herbatnikami a w wersji glutenowej z ciastkami owsianymi (małą modyfikacja : zblendowane ciastka mieszam z roztopioną czekoladą i słodką śmietanką). Poza tym polewam polewą chałwową gdyż sos mi się nie udał :(
pozdrawiam
Wygląda apetycznie,
Wygląda jak smakuje ;) Ela, upiecz koniecznie!
Też wczoraj upiekłam. Taką moją improwizację. Ale wyszedł pyszny.
Tak, sernik dyniowy ma w sobie coś :)
oplułam ekran Beatko, az się boje piec- nie zjem całego? ;-)
Haniu, to może mniejszy zrób, taki z połowy porcji? Nagroda dotarła?
moze z połowy faktycznie ;-) nie dostałam jeszcze bonu
A odezwali się?
nie
O jeju jeju aż ślinka cieknie :) A te 500 g dyni to waga przed pieczeniem czy już po? I jak upiec dynię, nigdy tego nie robiłam :)
Chyba po skoro upieczonej dyni😉 Ja tnę dynię na części i na papierze do pieczenia piekę normalnie w piekarniku, aż będzie miękka. Tylko musisz uważać żeby się nie przypaliła☺
Ok w takim razie ile trzeba tej surowej żeby po upieczeniu wyszło 500 g :) Ja z dynią nie miałam nigdy do czynienia
Mała dynia, najlepiej hokkaido-tej nie trzeba obierać ze skórki. 🙂:) Wystarczy umyć, pokroić na kawałki, oczyścisz z pestek i upiec. Potem odważyć tyle ile potrzeba do przepisu. Z pozostałej upiec np bułeczki według przepisu Beaty 🙂:)
Dziękuję za podpowiedź :)
Właśnie zastanawiałam się, jak spożytkować dynię…i już wiem, a sernik uwielbiam pod każdą postacią Jutro będzie pieczenie☺
O matko jaka piękna polewa aż ślinka cieknie!
jaki piękny…
a ja zgłaszam, że nie działa link do przepisu na sos karmelowy. „tu” jest podlinkowane do zdjęcia sernika :) http://i2.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2016/10/najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_06.jpg
tutaj jest przepis na ten sos :) http://lawendowy-dom.com.pl/sernik-cynamonowy-z-jesiennymi-owocami-i-sosem-karmelowym/
Beatko, zawsze w porę do mnie przychodzisz z ciekawym przepisem. Biegnę po ser i zabieram sie do pracy. Słonecznego weekendu :) Pozdrawiam!
Lawendowy Dom czy były wyniki w konkursie z jogurtem naturalnym Zott?
Tak, oczywiście. Są we wpisie z sernikiem na zimno :)
Dziękuję :)
Lawendowy Dom czy mogę prosić o link? serniczków na zimno jest trochę a ja chyba ślepa jestem i wyników nie widzę :P
Ja robię dynię w jabłku-jabłko rozgotowane a dynia pokrojona w kosteczkę musi być chrupiąca i na kanapeczkę pychota……….
Poproszę o link do sosu karmelowego. Nie mogę go znaleźć, a odnośnik nie działa :(
Nie działa Słonko, bo jeszcze nie wrzuciłam przepisu na sos. Obiecuję, że dziś wieczorkiem już będzie. Warto poczekać :)))
Lawendowy Dom ja też czekam na przepis na karmelowy sos :)
aaa…a jak upiec dynię? w sensie w całości? w piekarniku? w ilu stopniach? jak długo?
Beata, zdjęcia są przepiękne…naprawdę zachęcają do pieczenia…
Jestem zainteresowana…!
Dzis taki jadłam w poznańskiej kawiarni:) był obłędny!!! ❤️
Jutro spróbuję zrobic wersję dla bezglutenowca :) Ależ mnie zaintrygował ten przepis…
daj znac prosze jaki spod zrobilas?:)
Planuje kruchy ale dam znac co wyjdzie :)
Lidka Wey Chan zrobiłam kruchy spód :) wg tego przepisu http://www.natchniona.pl/domowe-delicje-kruche-ze-sliwka/ (dodałam troszkę więcej mąki, chociaż ciasto nadal bardzo luźne) podpiekłam ok 15min i dopiero masa serowa. Po 21 dam znać jaki efekt końcowy :)
Udało się :)
Ależ to pięknie wygląda!;-)
Chyba się skuszę
boskie
Sos karmelowy:
80 g masła
100 g cukru
100 ml śmietany 36%
Do garnka wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas mieszając zawartość garnka. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy. Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Oj z chęcią bym go upiekła i zjadła ale jestem na diecie eliminacyjnej .
sernik wyglada wspaniale, a czy mamy jakas alternatywe bez maki pszennej dla spodu zamiast herbatnikow?chetnie bym taki upiekla!
ja robię spody z orzechów, z migdałów…jest sporo zamienników :)
bylabym wdzieczna za linka albo caly przepis:)
Upiekę :-)
proszę o alternatywę dla sera – wiem, że to już nie będzie sernik, ale mam nietolerancję na laktozę.
Spróbuje choć fanką wypieków nie jestem ale z taką jedną maszyną może damy radę
Dałam radę pierwszy sernik w życiu i sukces… no musze siebie pochwalić obłędny smak faktycznie ale czułam żeby zmniejszyć ilość cukru i to było dobre posunięcie pyszny 😋
Normalnie ślinotok :)
ale boski kolor
Aleksandra Szmytko
Mmmm miałam wyjątkowo snmaczną dyńkę Właśnie otworzyłam piekarnik i nie mogę się doczekać, żeby go wszamać na podwieczorek
Mój właśnie w piekarniku – jeszcze ponad godzinę. Link do przepisu na sos karmelowy nie działa
Czy masa serowa powinna być płynna??? Bo mi taka wyszła :-/
Mój właśnie stygnie w piekarniku. Miał być na jutro do kawy, istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że zniknie w nocy w tajemniczych okolicznościach. :)
☺️
Zrobiłam właśnie , ale polewa czekoladowa jutro goście ocenią smak. ..
Zrobiłam! Trochę ciemny wyszedł! Czy smaczny? Na pewno ale jeszcze nie był jedzony!
I co zjadliwy- bo i ja mam ochotę do upiec
Zaraz będzie degustacja
Czy można zamiast herbatników na spod sternika użyć ciasteczek Amaretti? Akurat mam pod ręką…
upiekłam, jest genialny!!! Pychotka!!
Mmmm…w sam raz na ten weekend i polepszenie samopoczucia, na pewno będzie próba;)
mam pytanie Lawendowy Dom- czy można go zrobić bez spodu??? Dynia już kupiona ;-) ale lubimy serniki bez spodu…
Figi nie wytrzymały do momentu dekoracji… Bardzo smaczny;)
Czy herbatniki można zastąpić ciasteczkami owsianymi ?
Tak !
Już stygnie. Zapach cuuuuuuudo. Dziękuję Beatko.
przepis idealny, ciasto bardzo smaczne
pycha!…
piekę i uwielbiam :) pozdrawiam :)
Robię po raz drugi i wychodzi pyszny:)
Robiłam dziś ten sernik i wyszedł super!!! Jest wilgotny, odpowiednio słodki, super wyrósł, pachnie nieziemsko i wyglada przepięknie! Dziękuje za przepis i inspiracje, polecam!