Najsmaczniejszy sernik z dyni

7 października 2016, 12:22 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 78
Najsmaczniejszy sernik z dyni

Panie i Panowie, złoty medal za prezencję i smak oraz sprzyjające okoliczności przyrody otrzymuje w kategorii jesiennych wypieków sernik z dyni! Bardzo prosty przepis i zachwycający efekt czynią z niego doskonałą propozycję na nadchodzący weekend. Czasami nie trzeba zbyt wiele, by otrzymać tak dużo. Smacznego :)

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_01

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_03

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_08

 

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_10

Najsmaczniejszy sernik z dyni

Spód:

200 g herbatników

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

Masa serowa:

750 g sera białego półtłustego (można użyć sera na sernik)

500 g upieczonej dyni

150 g drobnego cukru

opakowanie cukru waniliowego

łyżka przyprawy piernikowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek

Do dekoracji:

Sos karmelowy (przepis tu)

Świeże figi

  1. Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia.
  2. Do blendera włożyć herbatniki i czekoladę. Zmiksować na proszek.
  3. Masło roztopić, wlać do blendera i zmiksować z herbatnikami i czekoladą.
  4. Rozłożyć masę równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć.
  5. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić.
  6. Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładkie puree.
  7. Dodać ser i oba rodzaje cukru, przyprawę piernikową, mąkę ziemniaczaną i stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując masę, aż do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.
  8. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C z funkcją góra/dół, na dolny poziom. Piec godzinę i 45 minut.
  9. Następnie otworzyć piekarnik i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem polać sosem karmelowym i ew. Udekorować świeżymi owocami.

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_06

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_04

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_11

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

78 odpowiedzi na “Najsmaczniejszy sernik z dyni”

  1. Też wczoraj upiekłam. Taką moją improwizację. Ale wyszedł pyszny.

  2. oplułam ekran Beatko, az się boje piec- nie zjem całego? ;-)

  3. O jeju jeju aż ślinka cieknie :) A te 500 g dyni to waga przed pieczeniem czy już po? I jak upiec dynię, nigdy tego nie robiłam :)

  4. Marta Pałasz pisze:

    Właśnie zastanawiałam się, jak spożytkować dynię…i już wiem, a sernik uwielbiam pod każdą postacią Jutro będzie pieczenie☺

  5. Ela Kirpsza pisze:

    O matko jaka piękna polewa aż ślinka cieknie!

  6. a ja zgłaszam, że nie działa link do przepisu na sos karmelowy. „tu” jest podlinkowane do zdjęcia sernika :) http://i2.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2016/10/najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_06.jpg

  7. Grazyna Mat pisze:

    Beatko, zawsze w porę do mnie przychodzisz z ciekawym przepisem. Biegnę po ser i zabieram sie do pracy. Słonecznego weekendu :) Pozdrawiam!

  8. Lawendowy Dom czy były wyniki w konkursie z jogurtem naturalnym Zott?

  9. Ja robię dynię w jabłku-jabłko rozgotowane a dynia pokrojona w kosteczkę musi być chrupiąca i na kanapeczkę pychota……….

  10. Poproszę o link do sosu karmelowego. Nie mogę go znaleźć, a odnośnik nie działa :(

  11. Anna Krawczyk pisze:

    Beata, zdjęcia są przepiękne…naprawdę zachęcają do pieczenia…

  12. Dzis taki jadłam w poznańskiej kawiarni:) był obłędny!!! ❤️

  13. Jutro spróbuję zrobic wersję dla bezglutenowca :) Ależ mnie zaintrygował ten przepis…

  14. Ależ to pięknie wygląda!;-)

  15. Sos karmelowy:
    80 g masła
    100 g cukru
    100 ml śmietany 36%
    Do garnka wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas mieszając zawartość garnka. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy. Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

  16. Oj z chęcią bym go upiekła i zjadła ale jestem na diecie eliminacyjnej .

  17. sernik wyglada wspaniale, a czy mamy jakas alternatywe bez maki pszennej dla spodu zamiast herbatnikow?chetnie bym taki upiekla!

  18. Ozzy Ozzynaha pisze:

    proszę o alternatywę dla sera – wiem, że to już nie będzie sernik, ale mam nietolerancję na laktozę.

  19. Spróbuje choć fanką wypieków nie jestem ale z taką jedną maszyną może damy radę

  20. Julita Kachel pisze:

    Mmmm miałam wyjątkowo snmaczną dyńkę Właśnie otworzyłam piekarnik i nie mogę się doczekać, żeby go wszamać na podwieczorek

  21. Mój właśnie w piekarniku – jeszcze ponad godzinę. Link do przepisu na sos karmelowy nie działa

  22. Czy masa serowa powinna być płynna??? Bo mi taka wyszła :-/

  23. Mój właśnie stygnie w piekarniku. Miał być na jutro do kawy, istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że zniknie w nocy w tajemniczych okolicznościach. :)

  24. Beata Madajka pisze:

    Zrobiłam właśnie , ale polewa czekoladowa jutro goście ocenią smak. ..

  25. Zrobiłam! Trochę ciemny wyszedł! Czy smaczny? Na pewno ale jeszcze nie był jedzony!

  26. I co zjadliwy- bo i ja mam ochotę do upiec

  27. Czy można zamiast herbatników na spod sternika użyć ciasteczek Amaretti? Akurat mam pod ręką…

  28. upiekłam, jest genialny!!! Pychotka!!

  29. Mmmm…w sam raz na ten weekend i polepszenie samopoczucia, na pewno będzie próba;)

  30. Be Karri Es pisze:

    mam pytanie Lawendowy Dom- czy można go zrobić bez spodu??? Dynia już kupiona ;-) ale lubimy serniki bez spodu…

  31. Figi nie wytrzymały do momentu dekoracji… Bardzo smaczny;)

  32. Czy herbatniki można zastąpić ciasteczkami owsianymi ?

  33. Już stygnie. Zapach cuuuuuuudo. Dziękuję Beatko.

  34. Ania pisze:

    przepis idealny, ciasto bardzo smaczne

  35. piekę i uwielbiam :) pozdrawiam :)

  36. Robię po raz drugi i wychodzi pyszny:)

  37. Ania pisze:

    Robiłam dziś ten sernik i wyszedł super!!! Jest wilgotny, odpowiednio słodki, super wyrósł, pachnie nieziemsko i wyglada przepięknie! Dziękuje za przepis i inspiracje, polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *