Wiem, wiem, że pewnie każdy z Was ma jakiś swój sprawdzony przepis na pieczonego kurczaka. Mój kurczak jest soczysty, wilgotny, cudownie wyrazisty w smaku i ma genialną, przyrumienioną, lekko skarmelizowaną skórkę. Żadne tam ciepłe kluchy (jeśli tak można o kurczaku powiedzieć), tylko drób z charakterem. W dodatku mega prosty do przygotowania. Kupując kurczaka zawsze zwracam uwagę na standard chowu, by mieć pewność, ze mięso jest zdrowe, pozbawione antybiotyków i hormonów wzrostu. Na szczęście kurczak zagrodowy lub tzw. kurczak kukurydziany stały się ogólnie dostępne i mamy wybór podczas zakupów.
Pieczony kurczak w miodzie
[przepis]
sprawiony kurczak
2 ząbki czosnku
łyżka soli
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżka miodu
łyżeczka tymianku
łyżeczka majeranku
łyżka oleju
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper.
- Czosnek rozetrzeć z solą, dodać słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek, majeranek i olej. Wymieszać składniki i natrzeć nimi mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
- Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut – w tym czasie skórka zacznie się rumienić.
- Na dno brytfanny wlać szklankę wody i piec kurczaka jeszcze godzinę. Podczas pieczenia należy go często polewać płynem zbierającym się na dnie brytfanny. Gdy skórka jest już mocno zrumieniona, przykryć kurczaka folią aluminiową lub pokrywką brytfanny. Po upieczeniu wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na kilkanaście minut, a następnie podzielić na porcje i podawać. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno
Komentarze
Pychota :-)
Dokładnie :)
kurczak zamarynowany dzien wczesniej w przyprawach do pieczonego kurczaka pieczony z warzywami (marchew pietruszka ziemniaki i zioła)
Ja też bardzo lubię takiego pieczonego z warzywami :)
Dla mnie numer 1 to kurczak po baskijsku, pyszota, polecam:)
Basiu, jak go przygotowujesz?
Podsmażam na oliwie czosnek, szynkę dojrzewającą, dodaję cebulę, wrzucam pomidory św. lub z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, 3 papryki upieczone w piekarniku i pokrojone w kostkę, dusze 30min. Na drugiej patelni podsmażam na złoto udka z kurczaka, przyprawione solą, pieprzem, zalewam białym winem 1/2 szklanki, jak się zagotuje przekładam na patenie z warzywami duszę 30 min. doprawiam w razie potrzeby.:)
Brzmi bardzo smacznie, dziękuję za przepis!
Twój z miodem wygląda apetycznie, na pewno go wypróbuję:)
Barbara Zachwieja :)
Super, trzeba będzie wypróbować. Jak na razie mój ulubiony kurczak to klasyk z czosnkiem i rozmarynem :)
Super, taki właśnie zrobię
Smacznego Małgoś!
OMG , wyglada niesamowicie smaczniusio , robie w niedziele , buziaki Lawendowa
Twój kurczak wygląda smakowicie, takiego przepisu dawno poszukiwałam. Na pewno wkrótce wypróbuję. Bardzo się cieszę że znalazłam Twój fantastyczny blog i pozdrawiam :-)
Aniu, bardzo mi miło. Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam!
Znalazlam przepis na jutrzejszy obiadek ! ; )
ja mam taki beztłuszczowy: wkładam kuraka do maślanki, obkładam do jarzynami, czosnkiem w łupinkach i posypuje ziołami, zamykam i jak sobie poleżakuje ze 3 godzinki to bach do pieca :-) może nie ma takiej złocistej skórki ale jest soczysty i pyszny :-)
Małgosia, brzmi niesamowicie apetycznie! Muszę koniecznie spróbować!
na samą myś robi mi się niedobrze, sorki :( <3
Zrobię na Nowy Rok, jak zobaczyłam tego kurczaka to pierwszy raz od kilku dni poczułam głod.
a ja z innej beczki- czy któraś z Pań może polecić zestaw garnków w pastelowych kolorach ? pilnie poszukiwane :)
Kurczak po sefardyjsku z kuchni jerozolimskiej , długo pieczony z ziemniakami i czosnkiem w łupinach ;) jezeli ktos chce podeślę przepis ;)
Daj mi!
Iwona Bernard Duda podsyłam na messengera zdjęcia z książki ;)
Ok dzięki
czy mogę również prosić o przepis?
Ala Janecka poszło na priv
I ja dołączam prośbę o wysłanie przepisu:)
Beata Dębska poszło na priv :)
Beatko ja też poproszę 😉
Aga Mikita Guzik wysłałam :)
Kurczak pieczony w ten sposób będzie suchy, niestety.
Żeby kurczak był soczysty i rzeczywiście miał chrupiaca skorke trzeba go wlozyc do piekarnika nagrzanego na 250stopni i piec go około 20-30min a potem zmniejszyć temp na 175 i piec jeszcze godzinke. No i najlepiej wlosyc kurczaczka do rękawa , wtedy jest ekstra soczysty i chrupiący :)
Nieprawda. Robiłam kurczaka z tego przepisu już kilkanaście razy i zawsze był pysznie soczysty
Z czym najlepiej smakuje?
ze smakiem po trzech dniach postu ;’)))
robiłam sobie pierś kurczaka na patelnie do sosu dodalam roztopiony olej kokosowy, NIEBO W GĘBIE :D
w tygodniu zrobie pieczonego, ale na szybko też wyszło wyśmienicie!
mam pytanie, co to znaczy wstawić kurczaka na niską półkę? Mam piekarnik elektryczny i zazwyczaj piekę mięso na dolnej i górnej grzałce w temp. 200-250 stopni. Jak mam to rozumieć? Poza tym podane są ilości soli, przypraw ale nie ma podanej wagi kurczaka. Do jakiej wagi są te ilości? Pozdrawiam Barbara
Bardzo dobry kurczak wyszedł. Mega soczysty. Marynowalam przez noc.
chciałem sobie upiec i spróbować takiego kurczaka z Drosed-u ale śmierdział po wyjęciu z opakowania po 2 dniach w lodówce. taka rada wąchać przy kupowaniu