Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Najlepszy przepis na pieczonego kurczaka w miodzie :)

Wiem, wiem, że pewnie każdy z Was ma jakiś swój sprawdzony przepis na pieczonego kurczaka. Mój kurczak jest soczysty, wilgotny, cudownie wyrazisty w smaku i ma genialną, przyrumienioną, lekko skarmelizowaną skórkę. Żadne tam ciepłe kluchy (jeśli tak można o kurczaku powiedzieć), tylko drób z charakterem. W dodatku mega prosty do przygotowania. Kupując kurczaka zawsze zwracam uwagę na standard chowu, by mieć pewność, ze mięso jest zdrowe, pozbawione antybiotyków i hormonów wzrostu. Na szczęście kurczak zagrodowy lub tzw. kurczak kukurydziany stały się ogólnie dostępne i mamy wybór podczas zakupów.

Najlepszy-kurczak-pieczony-z-miodem_03

Najlepszy-kurczak-pieczony-z-miodem_02

Pieczony kurczak w miodzie

[przepis]

sprawiony kurczak

2 ząbki czosnku

łyżka soli

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżka miodu

łyżeczka tymianku

łyżeczka majeranku

łyżka oleju

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper.
  3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek, majeranek i olej. Wymieszać składniki i natrzeć nimi mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
  4. Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut – w tym czasie skórka zacznie się rumienić.
  5. Na dno brytfanny wlać szklankę wody i piec kurczaka jeszcze godzinę. Podczas pieczenia należy go często polewać płynem zbierającym się na dnie brytfanny. Gdy skórka jest już mocno zrumieniona, przykryć kurczaka folią aluminiową lub pokrywką brytfanny. Po upieczeniu wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na kilkanaście minut, a następnie podzielić na porcje i podawać. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno

Najlepszy-kurczak-pieczony-z-miodem_04

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podsmażam na oliwie czosnek, szynkę dojrzewającą, dodaję cebulę, wrzucam pomidory św. lub z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, 3 papryki upieczone w piekarniku i pokrojone w kostkę, dusze 30min. Na drugiej patelni podsmażam na złoto udka z kurczaka, przyprawione solą, pieprzem, zalewam białym winem 1/2 szklanki, jak się zagotuje przekładam na patenie z warzywami duszę 30 min. doprawiam w razie potrzeby.:)

Twój kurczak wygląda smakowicie, takiego przepisu dawno poszukiwałam. Na pewno wkrótce wypróbuję. Bardzo się cieszę że znalazłam Twój fantastyczny blog i pozdrawiam :-)

ja mam taki beztłuszczowy: wkładam kuraka do maślanki, obkładam do jarzynami, czosnkiem w łupinkach i posypuje ziołami, zamykam i jak sobie poleżakuje ze 3 godzinki to bach do pieca :-) może nie ma takiej złocistej skórki ale jest soczysty i pyszny :-)

Kurczak pieczony w ten sposób będzie suchy, niestety.

Żeby kurczak był soczysty i rzeczywiście miał chrupiaca skorke trzeba go wlozyc do piekarnika nagrzanego na 250stopni i piec go około 20-30min a potem zmniejszyć temp na 175 i piec jeszcze godzinke. No i najlepiej wlosyc kurczaczka do rękawa , wtedy jest ekstra soczysty i chrupiący :)

robiłam sobie pierś kurczaka na patelnie do sosu dodalam roztopiony olej kokosowy, NIEBO W GĘBIE :D
w tygodniu zrobie pieczonego, ale na szybko też wyszło wyśmienicie!

mam pytanie, co to znaczy wstawić kurczaka na niską półkę? Mam piekarnik elektryczny i zazwyczaj piekę mięso na dolnej i górnej grzałce w temp. 200-250 stopni. Jak mam to rozumieć? Poza tym podane są ilości soli, przypraw ale nie ma podanej wagi kurczaka. Do jakiej wagi są te ilości? Pozdrawiam Barbara

chciałem sobie upiec i spróbować takiego kurczaka z Drosed-u ale śmierdział po wyjęciu z opakowania po 2 dniach w lodówce. taka rada wąchać przy kupowaniu