Nagi tort jak widać jest nagi. Nie skrywa go szczelnie rozsmarowana warstwa kremu, ani gładka powierzchnia plastycznego lukru. Jest biszkopt, są owoce, jest bita śmietana – prosta sprawa. To jeden z najprostszych przepisów na tort, a przy tym efekt jest doskonały. Jeśli do tej pory nie robiliście tortów w domu, to doskonały przepis na tortowy debiut. Za to dekoracja jest w duchu bizantyjskiej przesady – świeże kwiaty, owoce, zioła. Istne szaleństwo form i kolorów w nieco nonszalackim stylu.
Nagi tort piętrowy z malinami i bitą śmietaną
[przepis]
2 biszkopty o średnicy 21 i 15 cm (dokładny przepis jak je upiec znajdziecie tu)
warstwa malinowa
250 g malin
50 g cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml wody
warstwa śmietankowa
500 ml śmietany kremówki (koniecznie dobrze schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
do nasączenia
150 ml mocnej herbaty
łyżka miodu
łyżeczka mielonego cynamonu
sok z połowy cytryny
dekoracja
świeże kwiaty, owoce, zioła ( u mnie róże, porzeczki, jeżyny, werbena)
[/przepis]
- Zaczynamy od warstwy malinowej. Maliny przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody. Zmniejszyć moc palnika do minimum.
- Wlewać cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z wodą, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestawić ją z ognia i zostawić do ostygnięcia.
- Gorącą herbatę wymieszać z miodem, cynamonem i cytryną. Odstawić do ostygnięcia.
- Kolej na śmietanę. Śmietanę wyjąć z lodówki. Ubić lekko, dodać cukier i dokończyć ubijanie na sztywno. Pod koniec wmieszać skórkę cytryny.
- Czas na finał. Ułożyć na podstawce biszkoptowy blat, nasączyć go.
- Rozsmarować warstwę kremu, a następnie rozsmarować maliny. Przykryć drugim blatem i powtórzyć procedurę.
- Oddzielnie przełożyć biszkopt większy, oddzielnie mniejszy. Większy delikatnie przenieść na paterę, posmarować na środku śmietaną, która będzie pełniła rolę kleju. Na środku położyć przełożony wcześniej mniejszy biszkopt.
- Teraz czas na dekorację i tu pozostawiam Wam pełną dowolność. Tort przed podaniem wstawić do lodówki i schłodzić. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Udekorować kwiatami i owocami tuż przed podaniem. Smacznego!
Komentarze
Aaa! No to wszystkiego najsmaczniejszego :-)
Aaaa, pięknie dziękuję :)
Wszystkiego najlepszego, najpiękniejszego, najsmaczniejszego i najzdrowszego
Cudowne życzenia, dzięki!
Mistrzostwo!
Piękny!! Domyślam się równie smaczny!! Wszystkiego naj :)
Pyszny i bardzo dziękuję :)
Pyszności :)
Yes!
Wszystkiego najlepszego!
Dziękuję :)))
Wszystkiego lawendowego! ;-)
:) :) :)
Najlepsze życzenia! Zdjęcie mistrzostwo, aż chce się wejść w ekran :)
Bardzo mi miło, wielkie dzięki!
Szczęścia,pomyślności Beatko,uśmiechu i radości:)oraz jak najwięcej pomysłowości do takich smakowitości….he ,he ,ale mi się zrymowało:)
Jakie piękne życzenia :))))
Wszystkiego najlepszego :) a torcikiem się czestuje :))
Smacznego Magda. Bardzo dziękuję :)
Wszystkiego najlepszego Beatko. Samych słodkości w życiu i na talerzu :-)
Dziękuję Grażynko :)
Wszystkie wspaniałego:) a tort nietypowy:)
Pieknego dnia pani Beato! A tort jest jskims cudem cukierniczego jubilerstwa!
Bardzo, bardzo dziękuję :)
Samych wspaniałych i radosnych chwil -cudowności, słońca kochana Beato!:)
Piękne słowa, bardzo dziękuję Kochana!
<3
:) :) :)
Beatko, ten tort jest uroczy! Cudownie się prezentuje i na pewno wyśmienicie smakuje. Tyle na nim cudownych kolorów i owoców.
Pozdrawiam i całuję :*
Wszystkiego najpiękniejszego! Absolutnie wszystkiego! Pozdrawiam Joanna
Najlepszego Beatko! Piękny tort <3
Dziękuję Słonko :)
Najleszego Beatko :)
Ciut spoznione,ale najserdeczniejsze :*
Ojej – z opóźnieniem ale bardzo szczerze życzę Ci Beatko wszystkiego dobrego! :)
Biszkopt w tym torcie wygląda na bardzo suchy i pewnie taki musi być ponieważ inaczej siądzie i będzie nieładnie wyglądać bez wierzchniego kremu. Jadłam taki tort i rzeczywiście tort nie dało się kroić a tym bardziej jeść. Ale trzeba przyznac że wygląda pięknie.
„Nie ogarniam!?” Ach! tort wygląda pięknie a biszkopt nie jest „bardzo suchy” – zapewniam,że da się pokroić i cały tort jest pyszny!
Pokochałam nagie torty od pierwszego wejrzenia i mlaśnięcia! Nie lubię maziatych, sztucznych i utopionych w masie tortów. Rodzina moja takoż :)
Nagi nie zdążył wyschnąć – został pochłonięty dzień po zrobieniu na uroczystości. Zrobiłyśmy pewne wariacje kolorowo/owocowe (brak perłowych porzeczek) i może nie był tak cudnie bizantyjski (z braku róż – fiołki z doniczki parapetnej) ale przecież był naponczowan! A jeśli i nawet jakiś rancik biszkoptu załapał przez noc oczekiwania chrupkości minimalnej to wszyscy goście i domownicy zęby mieli a i nawet szczerbate dziecię nasze nie mrugnęło oczkiem a jeno mruknęło z lubością pochłaniając swój kawałek.
Do krojenia użyłam noża zwykłego – góra pokrojona dla dzieci, dół dla dorosłych :)
Było ślicznie i pysznie i wesoło bo dziatwa łapała co spadało przy krojeniu i dekorowała ponownie na bieżąco każdy talerzyk z ciachem, ubytki zasłaniając zręcznie fiołkami.
Dziękuję za przepis i LD!
Piękny! Nie żaden wymyślny, ciężki w stylu jak z plasteliny-po prosty żywy, apetyczny a zarazem subtelny pachnący latem. Na pewno się zainspiruję:-)
Dziękuję za inspirację! :)