Chrupiące, gorące i wbrew pozorom proste do wykonania dzięki sprytnemu patentowi na krojenie. No bo jak pokroić kilogram ziemniaków w cieniutkie plasterki, tak, by skórka od spodu pozostała nienaruszona? Wystarczy położyć ziemniaka na drewnianej łyżce i sprawa okazuje się bardzo prosta. Spójrzcie, jak to wygląda na zdjęciu.
Nacinane pieczone ziemniaki z sosem ziołowym
kg ziemniaków podobnej wielkości
4 łyżki oleju
sól
na sos ziołowy:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka dymki
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
- Ziemniaki w skórkach wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą i odłożyć, żeby wyschły.
- Naciąć w plasterki szerokości 1-2 mm, tym cieniej, tym lepiej., korzystając z patentu z łyżką.
- Ułożyć na blasze do pieczenia.
- Za pomocą pędzelka posmarować olejem, doprawić solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (z funkcją góra, dół, termoobieg) i piec ok. 45 minut, aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków.
- W tym czasie przygotować sos. Posiekać zioła, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wymieszać zioła, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą.
- Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika i podawać z sosem.
Komentarze
smakowicie wyglądają… gdyby nie to, że staram się ograniczać ziemniaczki, chętnie bym wypróbowała :)
Raz na jakiś czas pozwalam sobie na takie smakowitości :)
Uwielbiam takie ziemniaki. Ja przed pieczeniem wciskam plasterki czosnku gdzieniegdzie z takie ziemniaczki plus smaruję oliwą lube masełkiem :-)
Czosnek pycha :)
Dzień dobry, mam pytanie nt lemon curd -po raz drugi go zepsułam zamiast gładkiego kremu (udał się za pierwszym razem) wychodzi mi „coś” o konsystencji budyniu, gdzie popełniam błąd? dziękuję serdecznie za odpowiedź
Anna, bardzo trudno mi odpowiedzieć na to pytanie.
Mniam! Zapisuję do wypróbowania! :)
Smacznego Iwona :)
Wyglądają wspaniale. A ja akurat mam piękne ziemniaczki i szukam pomysłu na jutrzejszy obiad. Będę robić i dam znać, jak wyszły, choć jestem pewna, że będą pyszne :)
I tego szukałem, dzięki!
Ziemniaki z piekarnika rewelacja! Dziękuję, że można korzystać z podpowiedzi. Pozdrawiam. Ewa.
Cieszę się, że mogę czasem podrzucić ciekawy pomysł :)