Chrupiące i pyszne. Podaję je z sałatką z pomidorów z cebulą, oliwkami i ostrym serem. Moje pochodzą od niezastąpionego Pana Ziółko z bazaru w Falenicy, ale wiem, że niektórzy z Was mają cukinię na swoich grządkach. Podobnie można przygotować młode strączki zielonego groszku, różyczki brokułów, plastry cebuli lub marchewkę. Smacznego!
Kwiaty cukinii w tempurze
26 kwiatów cukinii
¾ szklanki mąki pszenej
¾ szklanki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki soli
gazowana woda mineralna
olej do smażenia
Kwiaty umyć, pozbawić pręcików, osuszyć. Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól. Ubijając trzepaczką, wlewać wodę do momentu, aż powstanie ciasto nieco rzadsze od naleśnikowego. Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać kwiaty w cieście i smażyć z obu stron na złoto. Odładać na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu.
Tu znajdziecie przepis na kwiaty cukinii faszerowane serem.
Komentarze
Czy ktoś wie gdzie w okolicach Krakowa można dostać kwiaty cukinii? Zagapiłam się, mogłam posiać cukinię wiosną, ale cóż…
Mam! Swoje! :) Za chwilę zabieram się do smażenia.
Tylko następnym razem muszę pamiętać, żeby zbierać je rano … Wtedy chyba mają mniej czarnych, małych lokatorów ;)
Tak na marginesie: ile kosztują kwiaty cukinii?
Ale fajnie, że masz swoje, zazdroszczę :) Nie wiem, ile kosztują, bo kupowałam hurtowo z innymi jadalnymi kwiatami. Może ktoś podpowie?
Polecam kwiaty jadalne Liliowców. Smakują jak delikatna papryka i są chrupiące. Warto jadać świeże zerwane wprost z łodygi.
W Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na Białołęce pudełko, które zaiwera 4 sztuki kosztuje 8.5 zł.
Tym razem kupię i zrobię, bo jeszcze nigdy nie próbowałam :-)
Pozdrawiam
Kulinarne przygody Gatity
zrobiłam. z sałatką. mooooje smaki! :)