Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Klasyczne ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką krok po kroku.

drożdżowe z morelami i kruszonką_2

Klasyczne drożdżowe ciasto z kruszonką sprawia czasami nieco kłopotu. Postanowiłam sięgnąć po klasykę – „Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję” Marka Łebkowskiego to opasłe tomisko polecam nie tylko początkującym kucharzom. Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z tej książki. Przetestowałam go, naniosłam swoje poprawki i myślę, że tym razem powinno się udać.. Zabieramy się do pracy?

morele_1

placek drożdżowy

Placek drożdżowy z morelami i kruszonką

(wersja z drożdżami instant)

Ciasto:

500 g mąki plus ok. 50 g do podsypywania

opakowanie drożdży instatnt

4 żółtka

150 g cukru

250 ml mleka

100 g masła

1 łyżka skórki otartej z cytryny

Kruszonka:

50 g masła

50 g cukru plus łyżka cukru waniliowego

50 g mąki

Dodatkowo:

600 g moreli

100 g poziomek

cukier puder

masło i mąka do formy

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
  2. Do żółtek dodać mleko, masło i skórkę. Stopniowo dodadawać mąkę, wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, posywpać mąką, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić do urośnięcia. Pamiętajcie, że ciasto zawiera sporo masła i jest dość ciężkie, dlatego potrzebuje nieco czasu (ok. 1 godzinę), żeby wyrosnąć.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę, owoce i formę.  Posiekać masło z cukrem i mąką. Zagnieść mieszankę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Owoce umyć. Morele pozbawić pestek. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką.
  4. Ciasto zagnieść, rozciągnąć w formie. Na wierzchu ułożyć owoce. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy ciasto się podniesie, posypać je kruszonką. Można ją zetrzeć na tarce, lub zwyczajnie pokruszyć. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

placek drożdżowy z morelami_3

(wersja ze świeżymi drożdżami)

  1. Mleko podgrzać.
  2. Drożdże (40 g) rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości.
  4. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, pozostałą mąkę i skórkę cytryny. Wyrabiać ciasto, na koniec dodając stopniowo roztopione masło. Następnie uformować je w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Dalej postępować tak, jak opisałam powyżej.

drożdżowe z morelami

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oj, jakie pyszne ciasto ! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Mam chęć na takie z morelami,mniam. Chyba je zrobię niedługo. :)
Piękne zdjęcia Beatko.
Pozdrowienia :)

miałam świeże drożdże i zrobi spospobem na drożdże instant :/ ciekawe co z tego wyjdzie ciasto rosnie puki co :p

Bardzo smaczne ciasto, świetnie się z nim pracuje. Ze względu na spora ilośc masła, nie jest tak puszyste jak np. chałka …. ale pod owoce i kruszonkę doskonałe:). dziękuję za przepis:)

znakomicie się prezentuje, ja przymierzam się do drożdżowego z truskawkami, mam nadzieję, że zdążę – pozdrawiam :):):)

Ciasto z białkami byłoby zbyt twarde, więc dodajemy same żółtka.
Skorzystałam kilka dni temu z tego przepisu, ale niestety coś poszło nie tak – wierzch ciast był mocno spieczony, a środek niedopieczony. Dziś kolejne podejście… i tak do skutku :)

a moje wogole nie chciało wyrosnąć.ciasto rzadkie nie dało się wyrabiać… teraz czekam co z tego będzie…