Klasyczne drożdżowe ciasto z kruszonką sprawia czasami nieco kłopotu. Postanowiłam sięgnąć po klasykę – „Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję” Marka Łebkowskiego to opasłe tomisko polecam nie tylko początkującym kucharzom. Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z tej książki. Przetestowałam go, naniosłam swoje poprawki i myślę, że tym razem powinno się udać.. Zabieramy się do pracy?
Placek drożdżowy z morelami i kruszonką
(wersja z drożdżami instant)
Ciasto:
500 g mąki plus ok. 50 g do podsypywania
opakowanie drożdży instatnt
4 żółtka
150 g cukru
250 ml mleka
100 g masła
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru plus łyżka cukru waniliowego
50 g mąki
Dodatkowo:
600 g moreli
100 g poziomek
cukier puder
masło i mąka do formy
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
- Do żółtek dodać mleko, masło i skórkę. Stopniowo dodadawać mąkę, wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, posywpać mąką, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić do urośnięcia. Pamiętajcie, że ciasto zawiera sporo masła i jest dość ciężkie, dlatego potrzebuje nieco czasu (ok. 1 godzinę), żeby wyrosnąć.
- W tym czasie przygotować kruszonkę, owoce i formę. Posiekać masło z cukrem i mąką. Zagnieść mieszankę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Owoce umyć. Morele pozbawić pestek. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Ciasto zagnieść, rozciągnąć w formie. Na wierzchu ułożyć owoce. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy ciasto się podniesie, posypać je kruszonką. Można ją zetrzeć na tarce, lub zwyczajnie pokruszyć. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
(wersja ze świeżymi drożdżami)
- Mleko podgrzać.
- Drożdże (40 g) rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, pozostałą mąkę i skórkę cytryny. Wyrabiać ciasto, na koniec dodając stopniowo roztopione masło. Następnie uformować je w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Dalej postępować tak, jak opisałam powyżej.
Komentarze
ojej,,ale mnie naszła ochota na tą drożdżówkę,,chyba się za nią jutro zabiorę :)
Oj, jakie pyszne ciasto ! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Mam chęć na takie z morelami,mniam. Chyba je zrobię niedługo. :)
Piękne zdjęcia Beatko.
Pozdrowienia :)
Czy to ciasto nadaje sie rownież na bułki z jagodami?
Tak :)
Hej,w ilu stopniach piecze się ciasto i jaki wymiar formy?
Hej Ala, temp. 200 st. C (patrz pkt. 4) Forma duża, w tej chwili nie mogę jej zmierzyć. Pozdrawiam!
miałam świeże drożdże i zrobi spospobem na drożdże instant :/ ciekawe co z tego wyjdzie ciasto rosnie puki co :p
Wyszedł rewelacyjny!!!
Bardzo smaczne ciasto, świetnie się z nim pracuje. Ze względu na spora ilośc masła, nie jest tak puszyste jak np. chałka …. ale pod owoce i kruszonkę doskonałe:). dziękuję za przepis:)
znakomicie się prezentuje, ja przymierzam się do drożdżowego z truskawkami, mam nadzieję, że zdążę – pozdrawiam :):):)
Zrobiłam. Pyszne! Moje pierwsze ciasto drozdzowe i od razu udane. Polecam :)
przepis z drozdzami instant rewelacyjny :)
a co z białkami nie dodajemy?
Ciasto z białkami byłoby zbyt twarde, więc dodajemy same żółtka.
Skorzystałam kilka dni temu z tego przepisu, ale niestety coś poszło nie tak – wierzch ciast był mocno spieczony, a środek niedopieczony. Dziś kolejne podejście… i tak do skutku :)
a moje wogole nie chciało wyrosnąć.ciasto rzadkie nie dało się wyrabiać… teraz czekam co z tego będzie…
Miałam kiedyś przepis na podobne ciasto i zginął dobrych 10 lat temu. Do tej pory nie znalazłam następcy – może to ten?
Klasyczne, proste, niezbyt puszyste, taka zwykła drożdżówka z owocami :)
oooo szukam czegoś takiego na weekend!
unikam drożdżowego wolę kruche z owocami albo pleśniak
Tak. Z rabarbarem
Oj tak ja już mam zaliczone z truskawkami, jagodami teraz czekają morele :)
oj jak ja dawno nie jadłam moreli :D
morele..5£/kg twarde,niedojrzale,nie jadalne…:-(