Kaczka z jabłkami to danie, które przynajmniej raz w sezonie musi się pojawić na moim stole. Wiele osób ma tremę przed zmierzeniem się w kuchennym zaciszu z kaczką. Spokojnie, nie ma powodu do obaw, a jesień to idealny moment na kaczy debiut. Proponuję przepis prosty, przez który przejdziemy wspólnie krok po kroku. To co, zaczynamy?
Jak upiec kaczkę?
Po pierwsze – jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Jeśli potrzebujesz szybszego rozmrażania, najlepiej zostawić ją na noc w zlewie w zimnej wodzie.
Po drugie – rozmrożoną umyć dokładnie, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Można też dodać sok z cytryny lub słodką paprykę. Najlepiej taką natartą kaczkę zostawić na noc w lodówce, ale jeśli czasu brak, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Po trzecie – wnętrze wypełnić nadzieniem. Polecam kwaśnie jabłka (ok. 4 sztuk należy pokroić w cząstki, pozbawić pestek i włożyć do środka), kaszę gryczaną z grzybami cebulką lub czerwoną kapustę z cebulą i łyżką dżemu z czarnej porzeczki.
Po czwarte – spiąć otwór wykałaczkami i położyć w brytfannie.
Po piąte – posmarować masłem, wlać na dno brytfanny ½ szklanki wody i włożyć kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po szóste – podczas pieczenia należy często polewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Taką 2-kiloramową kaczkę piec ok. 2 – 2,5 godziny. Jeśli jest mocno zrumieniona, można ją przykryć z wierzchu folią aluminiową. Proste, prawda?
Kaczka z jabłkami
[przepis]
kaczka ok. 2 kg
8 kwaskowych jabłek
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
łyżka masła
dodatkowo:
wykałaczki
[/przepis]
- Kaczkę natrzeć od wewnątrz i na wierzchu solą, pieprzem i majerankiem.
- Wstawić do lodówki na godzinę.
- Przygotować 4 jabłka.
- Umyć je, pokroić na ósemki, pozbawić gniazd nasiennych.
- Nadziać kaczkę i spiąć otwór wykałaczkami.
- Posmarować masłem i ułożyć w brytfannie.
- Na dno brytfanny wlać pół szklanki wody.
- Wstawić kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 2 godzin, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pozostałe pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.
Komentarze
Cudne zdjęcia :)
Tylko zyczyc smacznego. Mam wielka ochote na kawalek pieczonej kaczki.
Ja też, zawsze jesienią nachodzą mnie takie smaki :)
Uwielbiam kaczkę z jabłkami ;-)
I tą przyrumienioną skórkę ;)
I jabłka ;-)
O tak :)))
Ja też jesienią piekę kaczkę. W Poznaniu jada się ją z pyzami drożdżowymi i modrą kapustą. Pycha!
Ostatnio przypadkowo trafiłam na program Ewa gotuje i tam Ewa gotowała, a raczej piekła piersi z kaczki z żurawiną, czerwonym winem i tymiankiem. Zrobiłam natychmiast i po prostu oszalałam. Przepyszne! Ale na najbliższy niedzielny obiad będzie u nas kaczka Beaty! Dzięki za przepis. Joanna
Pieke kaczkę regularnie:-) super zdjecia
Dzięki Ania, cieszę się, że Ci się podobają :)
Teresa Maria
Piekne zdjecia :) , dzisiaj piateczek , mysle ze wieczor spedze z
Twoja ksiazka :)
Właśnie zabieram się za pieczenie kaczki, a dokładnie za jej doprawienie :-) Moja ulubiona wersja to kaczka z jabłkami i majerankiem :-) Mam nadzieję, że jej nie Spale ( też jestem dość zakręcona, jestem Pani imienniczka i także prowadzenia bloga :-) Pozdrawiam i korzystając z okazji życzę Wesołego Alleluja :-)
Oczywiście. 1 godz pieczenia na 1 kg wagi. Osobiście polecam dłużej ale na niższej temperaturze.
Taka kaczkę właśnie zrobię
Haha właśnie wstawiłam do pieczenia
Wygląda apetycznie, ale mam dziś inne plany ;)
U mnie dziś też ptak pieczony ….kurczak
Wlasnie dzisiaj mielismy….
mój mąż robi najlepszą wiec ja się nawet do niej nie tykam ;p
Wczoraj była na obiad z pieczoną dynią.
W tym sezonie jeszcze nie, ale to jest do nadrobienia koniecznie <3
Czy mięso kaczki przed przyprawianiem trzeba moczyć w mleku? Gdzieś obiło mi się o uszy, że może zalatywać zapachem błota.
Po raz pierwszy przymierzam się do kaczki, więc nie mam praktyki.
w/g tego super przepisu polecam upiec na Swieta „kaczke blizniaczke”….ha, haaa
Właśnie upiekłam jest pyszna dziękuję że jesteś