Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Dokładna instrukcja!

jak-pokroic-biszkoptJeśli chcesz samodzielnie przygotować tort, musisz najpierw nauczyć się jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Samodzielne przygotowanie tortu samo w sobie jest niezłym logistycznym przedsięwzięciem. Nie dość, że ma być kulminacyjnym punktem przyjęcia, pięknie wyglądać, to jeszcze dobrze by było, by był smaczny. Bazą tortu najczęściej jest biszkopt. Dziś krok po kroku nauczysz się, jak upiec, a następnie pokroić biszkopt na tort i nie polec na polu walki :) To co, zaczynamy?

biszkopt10

Przydatne rady

-Przygotuj składniki w jednym miejscu. Unikniesz nerwowego nurkowania w kuchennych szafkach, bo wydawało Ci się, że masz gdzieś jeszcze trochę ziemniaczanej mąki. Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze, w tym przypadku dotyczy to przede wszystkim jajek.

– Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne akcesoria: forma lub dwie formy na biszkopt (mniejsza i większa w wypadku tortu piętrowego), nieprzywierający papier do pieczenia, silikonowa szpatułka, sitko do przesiewania mąki, dwie miski, mikser, szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania składników.

– Przygotuj formy – na podane proporcje (10 jajek) potrzebna będzie forma o średnicy 27 cm. Ja wykorzystałam dwie, o średnicy 21 i 15 cm, gdyż zrobiłam tort piętrowy. Wytnij z papieru do pieczenia kółka odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Nie smaruj boków formy niczym.

Klasyczny biszkopt do tortu – jak upiec

[przepis]

na formę o średnicy 27 cm lub dwie mniejsze (21 i 15 cm)

10 jaj

szklanka drobnego cukru

1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

na formę o średnicy 24 cm

7 jaj

szklanka drobnego cukru

szklanka mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

[/przepis]

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Połączyć oba rodzaje mąki. Starannie oddzielić białka od żółtek.
  2. Do białek dodać szczyptę soli, zacząć ubijać pianę.
  3. Gdy piana zrobi się biała, ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru, nie przerywając upijania, aż do momentu, gdy stanie się bardzo sztywna.
  4. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo żółtka.
  5. Wyłączyć mikser, teraz potrzebna będzie silikonowa szpatułka i sitko do przesiewania mąki.
  6. Wsypać połączone mąki na sitko i przesiać pierwszą partię mąki na pianę. Delikatnie wymieszać posługując się szpatułką.
  7. Przesiewać mąkę partiami, delikatnie łączyć ją z masą jajeczną powolnymi, okrężnymi ruchami od dołu ku górze.
  8. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut. Jeśli przygotowujecie dwa biszkopty na tort piętrowy, mniejszą formę należy wyjąć z piekarnika po ok. 35 minutach.
  9. Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę.

 

Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki

Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie. Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe. Potrzebny będzie: nóż i nitka, no i oczywiście biszkopt.

biszkoptNaciąć nożem brzegi biszkoptu na równym poziomie na głębokość ok. 1 1/2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować ją i ciągnąć zdecydowanym ruchem oba końce. Gotowe :)

jak-pokroic-biszkopt_4

jak-pokroic-biszkopt_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te kilka razy kiedy probowalam upiec ciasto konczyly sie katastrofa wiec wole ogladac piekne zdjecia osob, które sa ekspretami w dziedzinie, zajadajac sie ciachem kupionym w najlepszej ciastkarni w miescie

Dag Mara, dzisiejszy wpis jest dla Ciebie. Moje dzieci wczoraj powiedziały, że żaden kupny tort czy ciacho nie równa się z tym, który upiekła mama. A dlaczego? Nie dlatego, że wszystko jest świeże, domowe, sprawdzone. Zabieraj się do roboty Kochana ;) Miłego piątku!

Urodą nie powala, rozmiarami też (20cm długości) ale został zrobiony w niecałą godzinę – a reakcja jubilata (wiek 30+) nie do zapomnienia :D no i w smaku pyszny – biszkopt (tylko jajka, cukier, woda i mąka), dżem z jeżyn oraz bita śmietana z odrobiną żelatyny i barwników spożywczych

biszkopt od razu po wyjęciu z pieca trzeba rzucić na podłogę z wysokości kolan żeby nie opadł. Natomiast sposób z nitką u mnie nie działa. Niewiem jak to robisz ale u mnie robią się wałki albo nitka pęka :(

Ja zawsze rzucam biszkopt po wyjęciu na podłogę z ok 50 cm i nigdy nie opadł, a piekę bez proszku do pieczenia, więc polecam bo sprawdzone ;)

Mam pytanie – czy biszkopt piecze Pani na termoobiegu? Wiem,ze pytanie może głupie,ale dotychczas piekłam ciasta i mamy w zwykłym gazowym piekarniku, po przeprowadzce mam w domu piekarnik elektryczny i niestety jeszcze fo „nie czuje” i nie znam do końca

Kochana, mam pytanie odnośnie krojenia biszkoptu;) Jeśli upiekę go w formie o średnicy 26 cm z 10 jajek ile przekrojeń uda mi się zrobić? Potrzebuję 5 płatów biszkoptu, czy będę musiała piec jeszcze jeden?