Jeśli chcesz samodzielnie przygotować tort, musisz najpierw nauczyć się jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Samodzielne przygotowanie tortu samo w sobie jest niezłym logistycznym przedsięwzięciem. Nie dość, że ma być kulminacyjnym punktem przyjęcia, pięknie wyglądać, to jeszcze dobrze by było, by był smaczny. Bazą tortu najczęściej jest biszkopt. Dziś krok po kroku nauczysz się, jak upiec, a następnie pokroić biszkopt na tort i nie polec na polu walki :) To co, zaczynamy?
Przydatne rady
-Przygotuj składniki w jednym miejscu. Unikniesz nerwowego nurkowania w kuchennych szafkach, bo wydawało Ci się, że masz gdzieś jeszcze trochę ziemniaczanej mąki. Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze, w tym przypadku dotyczy to przede wszystkim jajek.
– Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne akcesoria: forma lub dwie formy na biszkopt (mniejsza i większa w wypadku tortu piętrowego), nieprzywierający papier do pieczenia, silikonowa szpatułka, sitko do przesiewania mąki, dwie miski, mikser, szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania składników.
– Przygotuj formy – na podane proporcje (10 jajek) potrzebna będzie forma o średnicy 27 cm. Ja wykorzystałam dwie, o średnicy 21 i 15 cm, gdyż zrobiłam tort piętrowy. Wytnij z papieru do pieczenia kółka odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Nie smaruj boków formy niczym.
Klasyczny biszkopt do tortu – jak upiec
[przepis]
na formę o średnicy 27 cm lub dwie mniejsze (21 i 15 cm)
10 jaj
szklanka drobnego cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
na formę o średnicy 24 cm
7 jaj
szklanka drobnego cukru
szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
[/przepis]
- Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Połączyć oba rodzaje mąki. Starannie oddzielić białka od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli, zacząć ubijać pianę.
- Gdy piana zrobi się biała, ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru, nie przerywając upijania, aż do momentu, gdy stanie się bardzo sztywna.
- Cały czas ubijając, dodawać stopniowo żółtka.
- Wyłączyć mikser, teraz potrzebna będzie silikonowa szpatułka i sitko do przesiewania mąki.
- Wsypać połączone mąki na sitko i przesiać pierwszą partię mąki na pianę. Delikatnie wymieszać posługując się szpatułką.
- Przesiewać mąkę partiami, delikatnie łączyć ją z masą jajeczną powolnymi, okrężnymi ruchami od dołu ku górze.
- Gotową masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut. Jeśli przygotowujecie dwa biszkopty na tort piętrowy, mniejszą formę należy wyjąć z piekarnika po ok. 35 minutach.
- Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę.
Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki
Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie. Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe. Potrzebny będzie: nóż i nitka, no i oczywiście biszkopt.
Naciąć nożem brzegi biszkoptu na równym poziomie na głębokość ok. 1 1/2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować ją i ciągnąć zdecydowanym ruchem oba końce. Gotowe :)
Komentarze
No ba! Też robiłam całkiem niedawno piętrowy dla męża na urodziny: http://cupcakefactory.pl/tort-truskawkowy/
Przepiękny!!!
Lawendowy Dom Dziękuję :) Musiałam demontować półki w lodówce, żeby go zmieścić :D
Jedyny przepis który mi nie wyszedł. Poza tym to 'bez smarowania’. Jestem na nie.
Świetna lekcja. Przypomniałaś mi, jak uczyła mnie tego sposobu z nicią moja Mama.
Wczorajszy mój urodzinowy ☺
Jaki krem? Wygląda cudownie z tymi świeżymi owocami :)
Krem na bazie kremowki- śmietankowy :)
Orzechowy ♡
Omomomom, moje ślinianki zwiariowały!
Mój może nie taki urodziwy jak poprzedniczek, ale za to przepyszny ;) W środku czekoladowy biszkopt i krem z wiśniami. Na szczęście w moim domu torty goszczą tylko 2 razy do roku.
U nas też tort pojawia się wyjątkowo. Ten krem na wierzchu wygląda baaaardzo smakowicie!
Niedzielny, na szybko, z lodowkowych resztek ;-) biszkopt, który ubijam ręcznie – zawsze super wyrośnie :-D
Agnieszka, wygląda genialnie! Fajne resztki masz w lodówce ;)
Załaduje na promocjach lodówkę, a potem daty się kończą i coś na szybko montuje – bez okazji, choć niedzielę rodzinnie też trzeba celebrować ;-)
1 września 2015 pierwszy dzień w liceum córki trzeba było uczcić w wyjątkowo słodki sposób :-) jak ten czas szybko leci…
Jak ślicznie! Pozdrowienia dla licealistki i jej mamusi!
Brawo Sylwia !!! 🎂👍
Dziękuję ☺
A to moj – migdalowy :)
Wygląda genialnie. Migdały są w cieście? Jaki dałaś krem?
Migdaly w ciescie, krem mascarpone. Przepis na Sweet Paul, polecam :) http://www.sweetpaulmag.com/food/my-happy-dish-gluten-free-quot-any-fruit-quot-cake-with-mascarpone-filling-by-sylwia-kotlarz
Dla kibica ;-)
Chrzest synka
Aleksandra, jesteś po prostu mistrzynią!
Te kilka razy kiedy probowalam upiec ciasto konczyly sie katastrofa wiec wole ogladac piekne zdjecia osob, które sa ekspretami w dziedzinie, zajadajac sie ciachem kupionym w najlepszej ciastkarni w miescie
Dag Mara, dzisiejszy wpis jest dla Ciebie. Moje dzieci wczoraj powiedziały, że żaden kupny tort czy ciacho nie równa się z tym, który upiekła mama. A dlaczego? Nie dlatego, że wszystko jest świeże, domowe, sprawdzone. Zabieraj się do roboty Kochana ;) Miłego piątku!
Kurka. ..To sie nazywa motywacja! !! 😀😁😊
<3
85. urodziny babci :-D
Najlepsze zyczenia dla babci!
Piękny tort!
Ja sie wpraszam na impreze 😀 pyyycha! 😁
Lipcowa historia ;-)
O żesz 😁
Urodzinowy męża :)
Super pomysl z tymi malinami!
Miał być inny, ale po tym jak mi pękła szpryca i zaczęłam ryczeć, to już się nie bawiłam w kolorki dla napisu itp. :P wzorki też musiałam inne, ech :P
ja tez mam pare ;)
Ale śliczny ten domek :)))
ale dodawac moge tylko po jednym :)
ŁAAAAAŁ, jubilatka pewnie była zachwycona!
:) jubilatka zrobila taaaaaaakie oczy :) jak guziki :)
Urodą nie powala, rozmiarami też (20cm długości) ale został zrobiony w niecałą godzinę – a reakcja jubilata (wiek 30+) nie do zapomnienia :D no i w smaku pyszny – biszkopt (tylko jajka, cukier, woda i mąka), dżem z jeżyn oraz bita śmietana z odrobiną żelatyny i barwników spożywczych
Ha, ha, ha, genialny pomysł!
juz wystarczy :)
Masz talent dziewczyno!
dziekuje :)
Ostatnio dostałam od znajomej przepis na biszkopt i pierwszy raz w życiu upiekłam. Był z bitą śmietana i musem poziomkowym. Udał się :)
Super! Takie proste torty są świetne :)
biszkopt od razu po wyjęciu z pieca trzeba rzucić na podłogę z wysokości kolan żeby nie opadł. Natomiast sposób z nitką u mnie nie działa. Niewiem jak to robisz ale u mnie robią się wałki albo nitka pęka :(
Ja nie rzucam, ale słyszałam o tym patencie :) Z nitką bardzo proste, może nitka za cienka ;)
polecam wypróbować patent z rzucaniem.Zawsze tak robię i nigdy mi nie opada ciasto. A z nitką może i za cienka :P
to jest tzw biszkopt rzucany, świetny przepis ma Dorota z Moje Wypieki
to jest zwykły biszkopt nie ma specjalnego przepisu. Każdy biszkopt lub inne ciasto można rzucić żeby nie opadło :)
Sernikiem raczej nie porzucasz :P
Na siódme urodziny córki
Ale śliczny! No po prostu śliczny!
Przepis polecony przez teściową: ile jaj tyle łyżek cukru i mąki krupczatki. I to są jedyne składniki. Zawsze wychodzi
Super prosty patent :)
Popieram mąkę krupczatkę, do biszkoptu tylko taką daję :-)
Szalowe minionki :)
Mocno borówkowy – pol kg owoców w srodku :)
Genialne Aniu!
świetny!! A minionki z masy cukrowej?
Tak. Plaża z herbatników
„Mummy, moje największe marzenie na urodziny to tort z Elsa”, dziecko marzy, mama kombinuje ☺☺☺
Mama pięknie wykombinowałaś :)))
Piękny :)
Przedwczoraj. Mojemu mężowi :)
Aaaaa, jak ja lubię takie maleńkie beziki :))) Śliczny!
Moje najwspanialsze jak dotąd dzieło – ślubny dla mojej córki
Laura, cudowny, piękny! Jaki romantyczny i delikatny :)
Lawendowy Dom dziękuję :)
PIĘKNY!!!!!
Jest piękny ale droga Laura Chołodecka nie jedyne to twoje tak piękne dzieło.:-) jesteś mistrzem najpiękniejszych tortów 😘
Patrycja – dziękuję bardzo
Urodzinowy dla przyjaciółki. Inny niż zazwyczaj bo zamiast biszkoptu 30 naleśników :) robiony sześcioma rękami z @Anita Orzechowska i @Justyna Mazur
Ja też robiłam taki naleśnikowy, jest genialny!
To coś dla mnie, w naleśnikach jestem niezła. ;)
W życiu nie upiekłam biszkoptu, który bym mogła przekroić. ;) Zawsze mam raczej naleśnika… :D
Żaneta, ja cię proszę, spróbuj upiec z moiją instrukcją. Uda się :)
Skuszę się. :)
Ja zawsze rzucam biszkopt po wyjęciu na podłogę z ok 50 cm i nigdy nie opadł, a piekę bez proszku do pieczenia, więc polecam bo sprawdzone ;)
Magda, świetne te Twoje torty, brawo!
Bardzo dziękuję :)
Tort na parapetowke :-)
Małgosia, ale słodki :))))))
na urodziny córki do przedszkola powstał taki tort:
Prześliczny i super pomysł z wykończeniem :)
Mój pierwszy tort w życiu na pierwsze urodziny Yśka ;)
Tego roczny tort urodzinowy, improwizowany na szybko bo na wierzchu miał być opłatek z postaciami z ulubionej bajki ale nie dojechał przed Wielkanocą :)
;)
A to moje:;)
Mój ulubiony
Biała truskawka z czekoladą :)
Urodzinowy dla mamy
To nie jedyne Twoje dzieło :*
Najprostrzy :) biszkopt i mascarpone z bita śmietaną :)
pierwszy tort – rodzinna praca zbiorowa :)
A to mój, na roczek a synka :)
…I na dwa latka :)
To mój ostatni, urodzinowy syna, węgierski w lżejszej wersji :)
Dla córci
Zawsze robię swoim córkom domowe torty a one je uwielbiają :) biszkopt z 8 jaj bez grama p.d.p. przełożony bitą śmietaną, konfiturami z wiśni, czekolada i owoce
I jeszcze jeden ;)
Rocznicowy :-)
Tort dla mojej wnuczki :)
Mam pytanie – czy biszkopt piecze Pani na termoobiegu? Wiem,ze pytanie może głupie,ale dotychczas piekłam ciasta i mamy w zwykłym gazowym piekarniku, po przeprowadzce mam w domu piekarnik elektryczny i niestety jeszcze fo „nie czuje” i nie znam do końca
*u mamy
Kochana, mam pytanie odnośnie krojenia biszkoptu;) Jeśli upiekę go w formie o średnicy 26 cm z 10 jajek ile przekrojeń uda mi się zrobić? Potrzebuję 5 płatów biszkoptu, czy będę musiała piec jeszcze jeden?
dzien dobry, mam blaszke 27cm, ma ona 7cm wysokosci, czy nie jest za niska?
Witam. Czy może Pani podać przepis w gramach?
Szklanka to 250 g