Surówka z białej kapusty – kto jej nie zna? Jestem przekonana, że macie swój autorski patent na surówkę z białej kapusty, jeśli nie, to skorzystajcie z mojego przepisu. To klasyczny przykład ekonomii w kuchni – składniki dostępnie i tanie, a efekt taki, że ślinianki po prostu wariują. Składniki podstawowe to kapusta, marchewka, olej, sól i sok z cytryny. Ważny jest pierwszy etap, czyli wygniatanie. Na zdjęciu widać kapustę dopiero co poszatkowaną, a obok już posoloną i solidnie wygniecioną, aż nabierze szklistego koloru i zmniejszy objętość.
Oto cała tajemnica. Możliwe są oczywiście wariacje na temat dodatków: dymka, szczypiorek, koperek, czerwona cebula, biała cebula, prażone pestki słonecznika. Ciekawa jestem, co jeszcze dodajecie do surówki z białej kapusty?
Surówka z białej kapusty i marchewki
[przepis]
pół średniej główki białej kapusty
3 marchewki
pęczek dymki
1 1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
sok z połowy cytryny
[/przepis]
- Kapustę poszatkować.
- Przełożyć do miski, dodać sól i solidnie wygnieść dłonią, aż puści soki. Odstawić na 10 minut.
- W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć ją na tarce o małych oczkach. Dymkę posiekać.
- Marchewkę i dymkę dodać do kapusty i wymieszać.
- Doprawić olejem i sokiem z cytryny. Smacznego :)
Komentarze
zdecydowanie się dziś znęcasz nade mną, najpierw knedle, teraz kapustka, a pijawka z powodu upału dziś na mnie wisi i nawet obiadu nie zrobiłam :(
Całusy dla pijawki i jej dzielnej mamusi :)
ja dodaję marchewkę, cebulę, pietruszkę zieloną, sól, pieprz, cytryna, oliwa i jakbłko
Ja też czasami natkę pietruszki, a z jabłkiem nie próbowałam. Dzięki za inspirację!
Ja dodaje olej rzepakowy z cytryna lyzeczka octu z bialego vina jablkiem marchewka sol pieprz i cukier.Jest po prostu wysmienita!!!
Zobaczyłam to zdjęcie i pomyślałam-muszę inaczej się uduszę, skąd teraz wytrzasnę? mmmmmniaaam
No patrz, zwykła kapusta i tyle emocji :)))))
Do Twojego przepisu dodaje jeszcze jablko i lyzke cukru. Czasami improwizuje i zamiast cebuli dodaje por. Od czasu do czasu wrzucam zurawine albo orzechy.
Z jabłkiem muszę koniecznie spróbować. U nas też czasami orzechy, włoskie :)
Kapustę kiszona właśnie tak przygotowuję + jabłko i dużo pieprzu + cukier.Do białej dodaję poza jabłkiem,marchewkę, ogórka kiszonego startego na tartce i śmietanę(sól i cukier do smaku)-do placków ziemniaczanych,nie ma!!! na świecie lepszej kompozycji :)
Jak ja dawno placków ziemniaczanych nie jadłam. Ale mi Ewa smaka zrobiłaś :))))
U mnie surówka z białej kapusty jedna z ulubionych, w sąsiedztwie jabłka, marchewki, pora lub cebuli i selera nie naciowego tylko zwykłego. Troszkę cukru, soli, oliwy….mniaaam
Pyyyyycha, bez dwóch zdań!
Siekam kapustke nastepnie zalewam wrzatkiem i zostawiam na 2 min…dodaje starta marchew, koperek, natka pietruchy, oliwe, ocet winny…i pieprz i sól i cukier ( mowa o surowce z bialej kapustki)…pyszna !!!
Oj tak :)
Moje slinianki!!!! Czy Ty musisz akurat o tej porze kusic?!
Taka ze mnie bestia ;)
Dzień dobry, pięknie tu u Pani w lawendowej przystani i przyjemnie pachnie surówką z kapustki… ja oprócz wymienionych już jabłek, dodaję świeżo zmielone siemie lniane :) jest pysznie i zdrowo i właśnie dziś będzie na obiadek, serdeczności :)
Doskonały pomysł z tym siemieniem. Bardzo dziękuję za inspirację :)
Pychotka witaminowa. Polecam
Nie dziwię się, bo też ciągle zajadam teraz sałatki i surówki kapuściane :-)
Surówki z kapustki są pyszne
Ostatnio jak byłam w Rumunii podano mi poszatkowaną kapustę po prostu :-) do mojej dyspozycji pozostawiono oliwę, ocet, sól i pieprz niby tak niewiele a kapusta doprawiona tylko tymi składnikami okazała się nowym odkryciem kulinarnym. Było pysznie :-)) Z pewnością na weekendzie zagoszczą u mnie placki ziemniaczane po węgiersku z surówką z kapusty pychotaaa. Pozdrawiam
AAAAAA….Tak jest podobnie i w Serbii …wszystko proste i bez improwizacji …Kapustka …poszatkowana i dowolnie przyprawiona przez konsumenta…. Tylko Naturalne składniki ….i proste wykonanie … jak i podanie także.
Lawendowy dom ?? a kto „zapomniał” o wartościach kalorycznych i w ogóle o wszystkich wartościach potraw przepis bez w/w jest mało wartościowy :(
Nie dość że jesteś zdolna to jeszcze piękna 😊
O rany, ale mi miło, dziękuję!!!
Tylko i wyłącznie z białej… a najlepiej to colesław :)
Czerwona!!!
zdecydowanie czerwona :D
Czerwona :)
Obie są przepyszne!
Czerwona
Czerwona
Obie :)
Czerwona
Ale nie mogę tej recepty przeczytać
Lubie czerwona startą na drobo z majonezem a oststnio zrobiłam surówkę z białej i czerwonej była pycha i fajnie kolorowo wyglądała :)
Nie otwiera się strona
Czerwona, ze względu na wartości odżywcze i dla organizmu. Chociaż i z białej wyśmienita :-D
Obie są najlepsze na świecie
Z czerwonej …uwielbiam z czerwoną cebulka jabłkiem pietruszką i oliwą:-)
Ostatnio robiłam właśnie z czerwonej Twojego przepisu :)
Obie
A ja, zamiast oleju (oliwy) robie sos z avocado. Pycha 😁
Linki nie działają. Lubię mieszaną. Jakieś 2 części białej na 1 czerwonej.
Niestety nie działa
Poprawiłam, dajcie znać, czy jest ok :)
Jest ok dziękuję. Pozdrawiam
Ufff, udało się. Ściskam serdecznie!
Tak, w porządku już. Dziękuję
Tak już jest luks :-D
Obie
Dodaje marchewkę, jabłko, olej i musztardę, sol,pieprz, tak mój tata robił i taką lubię najbardziej <3
dodajcie czerwoną i zółtą papryke- bedzie i smaczniejsza i bardziej kolorowa
Czym tak cienko poszatkować kapustę? Nie posługuje się nożem jak profesjonalny kucharz…