Szklanka gorącej, gęstej, pachnącej cynamonem czekolady to pomysł w sam raz na zimowy wieczór. Lubię rozpieszczć moją rodzinę małymi przyjemnościami. Dla tradycjonalistów nie wierzących w kalorie, polecam dodatkowo po sporej łyżce bitej śmietany. Hm…
Czekolada na goraco
150 g gorzkiej czekolady
250 ml mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Do garnka wlać 200 ml mleka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, pozwalając czekoladzie na rozpuszczenie się w mleku. W tym czasie dokładnie wymieszać mąkę z pozostałym mlekiem i cynamonem. Dodać stopniowo do garnka z czekoladą, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, gęstniejącej konsystencji. Przelać do filiżanek i od razu podawać.
Pamiętacie o zabawie z taśmami? Po wyniki zapraszam tu.
Komentarze
Czekolada i cynamon… Czegóż więcej trzeba do szczęścia? pozdrawiam
Mniaaaam….pychotka. Jutro robię na rozgrzanie dla siebie i synka ;)
Ja robię tylko przy wyjątkowcyh okazjach. Ale uwielbiam! Serdecznie Was ściskam!
Na sam widok poprawia mi się humor :)
Cudowne, o oby jeszcze śnieg dopisał:)
No i dopisał, prawda? Pozdrawiam serdecznie!
Lubię, oj tak ! :)
Mniam,mniam:)
:) Oj, to jest nas więcej :)))
Bardzo chętnie, od razu po sankach ;)
oooo no to jestem teraz dozgonnie kupiona już.. :))) hehehe
Czy mozna zastapic makę kukurydziana np. pszenna? Pozdrawiam ciepło :)