Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Cytrynowy sernik na zimno

Bardzo lekki, orzeźwiający sernik, który doskonale komponuje się z wszelkimi letnimi owocami. Do dekoracji użyłam porzeczek, ale będą tu również pasować jeżyny, poziomki, jagody i maliny. Owoce możesz dodać również do masy serowej, choć ja wolę wersję podstawową, mocno pachnącą skórkami cytryny i limonki. Sernik możesz również zalać galaretką. Możliwości jest wiele, a baza jedna. Zachęcam do tworzenia własnych sernikowych kompozycji :)

Cytrynowy sernik na zimno

[przepis]

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego

300 ml jogurtu naturalnego

200 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

łyżeczka skórki otartej z limonki

dodatkowo:

owoce do dekoracji

[/przepis]

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową i skórką z limonki na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Masę wyłożyć do formy keksówki  wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby stężała.
  5. Gotowy sernik wyłożyć na paterę i udekorować świeżymi owocami.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *