Bardzo lekki, orzeźwiający sernik, który doskonale komponuje się z wszelkimi letnimi owocami. Do dekoracji użyłam porzeczek, ale będą tu również pasować jeżyny, poziomki, jagody i maliny. Owoce możesz dodać również do masy serowej, choć ja wolę wersję podstawową, mocno pachnącą skórkami cytryny i limonki. Sernik możesz również zalać galaretką. Możliwości jest wiele, a baza jedna. Zachęcam do tworzenia własnych sernikowych kompozycji :)
Cytrynowy sernik na zimno
[przepis]
4 łyżeczki żelatyny
kg sera białego tłustego
300 ml jogurtu naturalnego
200 g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka skórki otartej z limonki
dodatkowo:
owoce do dekoracji
[/przepis]
- Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
- Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową i skórką z limonki na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
- Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
- Masę wyłożyć do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby stężała.
- Gotowy sernik wyłożyć na paterę i udekorować świeżymi owocami.
Komentarze