Letnie, piękne, pyszne i bardzo proste. Macie ochotę? No to do dzieła!
Crostata z owocami jagodowymi
[przepis]
Na przepis natknęłam się tu.
Ciasto:
125 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1szklanki mąki pszennej orkiszowej
½ szklanki mąki pszennej poznańskiej
szczypta soli
Nadzienie:
Ok. ½ kg mieszanych owoców jagodowych (u mnie poziomki, maliny, truskawki i porzeczki)
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo cukier puder do posypania
[/przepis]
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Następnie cały czas miksując dodać jajko.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki oraz sól.
- Wyrobić ciasto, uformować je w kulę i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
- Owoce umyć, dokładnie osączyć na sitku.
- Wymieszać z cukrem i mąką.
- Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na środku ułożyć owoce, brzegi zawinąć i lekko skleić, tak by powstał rodzaj miseczki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut.
- Podawać lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem.
Komentarze
własnie wróciłam z Goteborga- piękne miasto a jeszcze piekniejsze wyspy wokół :)
Właśnie wróciliśmy z całodziennego szwendania. Przyjemnie było, wyspy odpuściliśmy, po po tygodniu na jachcie dziewczyny stanowczo odmówiły opuszczenia stałego lądu ;)
Oj zazdroszczę i bardzo się cieszę na kolejny pyszny wpis . Ja dziś tonę w praniu po urlopie :( pozdrawiam i życzę dużo słonka
Mnie to też czeka, jutro wracamy i czeka mnie góra prania :)
Zapraszam do Fjällbacki, 1,5h drogi na północ od Göteborga ☀️⚓️
Pięknie! Może następnym razem :)
A ja czekam na córcie którą właśnie wraca ze Szwecji :-)
Pozdrowienia dla córki, my jutro :)
Zrobiłam! Podała z lodami jako poobiedni deser. Zdjęcia nie wstawię bo nie zdążyłam zrobić, a całe zniknęło :-)
Dziękuję za super przepis.