Ciasta i ciasteczka | Inne okazje | Kuchnia

Ciastka owsiane w słoiku. Pomysł na Dzień Mamy :)

 ciastka w słoiku_2

Temat słoikowych przysmaków po raz kolejny w Lawendowym Domu. Tym razem do słoika trafi mieszanka do przygotowania pysznych ciastek owsianych. Proponuję mój ulubiony zestaw z czarną czekoladą i płatkami owsianymi, ale sami możeczecie stworzyć swój niepowtarzalny przepis. Pomysł prosty i uroczy, w sam raz na zbliżające się święto naszych mam. Gotowa mieszanka w pięknie udekorowanym słoiku. Warstwy składników powinny być wsypane starannie, tak by wyraźnie się oddzielały. Dla ułatwienia robię z papieru do pieczenia rodzaj tutki, przez który wsypuję poszczególne warstwy. Do słoika warto dodać karteczkę z przepisem. No i oczywiście ciasteczka możecie potem upiec wspólnie :)

ciastka w słoiku

płatki owsiane

 Ciastka owsiane w słoiku

Krok1

Przygotować:

100 g gorzkiej czekolady

50 g migdałów

50 g orzechów włoskich

 Czekoladę, migdały i orzechy drobno posiekać. Ja po prostu wrzucam je do blendera i krótko miksuję metodą pulsacyjną.

Krok 2

 Do słoika wsypać kolejno:

1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej wymieszanej z 1 łyżeczką sody i 1 łyżeczką proszku do pieczenia

1/2 szklanki płatków owsianych    

1/2 szklanki brązowego cukru
– mieszankę z czekolady, migdałów i orzechów włoskich

 Słoik ładnie udekorować, dodać  karteczkę z przepisem

Krok 3 – pieczenie

Na ciastka dodatkowo będzie potrzebne:

100 g roztopionego masła

1 jako

ciastka owsiane z czekoladą


Do miski wsypać zawartość słoika, dodać masło i roztrzepane jajko, wymieszać. Z powstałej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 10-12 minut, Podczas pieczenia ciasteczka lekko się rozpływają, należy więc pamiętać o pozostawieniu między nimi ok. 4 cm. odległości.

ciastka owsiane z czekoladą_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Planuję zrobić takie prezenciki. Mam pytanie o objętość słoika dla podanej ilości składników – bo rozumiem, że musi być na maxa nałożone, żeby nie zmieszało się podczas obdarowywania i nie straciło warstwowego efektu.