Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciastka czekoladowe brownie – ciągnące

jestem pewna, że dasz się skusić na ciągnące ciastka czekoladowe. Nie zbliżaj się do tych ciastek, jeśli nie lubisz czekolady. To po prostu nie ma sensu. I nie pytaj mnie, czym zastąpić czekoladę. W tym przypadku nie można jej zastąpić niczym, bo po prostu jest niezbędna. No cóż, czasem w życiu tak się układa, ze jedynie spora dawka czekolady może pomóc odnaleźć światełko w tunelu ;)

ciastka-czekoladowe-przepis_08

ciastka-czekoladowe-przepis_04

ciastka-czekoladowe-przepis_07

Ciągnące ciastka czekoladowe brownie

[przepis]

220 g gorzkiej czekolady

100 g masła

2 jajka

100 g cukru

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

100 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

dodatkowo:

200 g gorzkiej czekolady

150 g białej czekolady

[/przepis]

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
  2. Włożyć do garnka, dodać masło, rozpuścić na małym ogniu.
  3. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
  4. Jajka wbić do miski, dodać oba rodzaje cukru.
  5. Ubić na białą, puszystą masę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać płynną czekoladę.
  7. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
  8. Dodać porcjami do masy czekoladowej, mieszając masę łopatką.
  9. Posiekać czekoladę gorzką i białą i wsypać do miski z ciastem. Wymieszać.
  10. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  11. Nakładać porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 14 minut.
  13. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

ciastka-czekoladowe-przepis_05

ciastka-czekoladowe-przepis_03

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *