Nie ma znaczenia, czy użyjecie szparagów białych, czy zielonych. W obu przypadkach efekt będzie doskonały. Pyszne, proste i efektowne danie. Owsiano-ziołową panierkę seromaniacy mogą wzbogacić startym parmezanem. Smacznego :)
Chrupiące szparagi z piekarnika
pęczek szparagów
panierka:
100 g płatków owsianych Sante
50 g tartej bułki
70 g migdałów Sante
ząbek czosnku
łyżeczka skórki otartej z cytryny
garść świeżych ziół
łyżka oleju
sól
do posmarowania:
1 białko
łyżka majonezu
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końcówki, obrać. Zmiksować składniki panierki na kruszonkę. Białko roztrzepać z majonezem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi smarować przy pomocy pędzla emulsją z majonezu i białka, a następnie panierować. Układać na blasze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni.
Komentarze
O rany jak ja lubię szparagi:) muszę kupić i zrobić:)
Muszko, ciekawa jestem, czy Ci zasmakują. U nas hit :)
O muszą być smaczne, akurat mam szparagi idę wypróbować przepis :)
O muszą być smaczne! Akurat mam szparagi, idę wypróbować przepis :)
Smacznego :)
jaki zbieg okoliczności! zrobiłam dziś prawie takie same! pychota! http://mycookbooksoko.blogspot.com/2015/06/pieczone-szparagi.html
Jakie apetyczne danie :-)
Dziękuję :)
Jak pycha to trzeba zrobić :-)
A tak sie zastanawialam co zrobic dzis na kolacje z moimi szparagami :) i mam ! :)
Nigdy nie jadlam szparagow ale wyglada apetycznie ;)
Kwiatuszku polecam. Pamiętaj jednak, żeby je obrać :)
Robię bez panierki,ale z dodatkiem czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Pychota
mniam …
dzięki za przepis :) wypróbowałam.Co prawda trochę go zmodyfikowałam bo nie miałam np. migadałów i dałam dodatkowo płatki kukurydziane ale wyszły palce lizać :). Nawet moja mała sie zajdała :)
Bardzo się cieszę :)
Czy majonez tu jest konieczny, czy można panierować po prostu w jajku ?
Majonez spełnia rolę kleju, do którego przykleja się panierka. Spróbuj z samym jajkiem i dja znać, jak wyszło :)
No to pa! Idę do kuchni… :)
Słuszna decyzja :)