Burgery marchewkowe są pyszne! Warzywa korzeniowe to świetna baza wegetariańskich kotletów. Tym razem marchewka w towarzystwie szpinaku i nutką curry. Kto się skusi?
Kotlety z marchewki ze szpinakiem
[przepis]
3 marchewki
1 cebula
200 g świeżego szpinaku
pęczek dymki
ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
5 łyżek platków owsianych
1 jajko
bułka tarta
sól
olej do smażenia
[/przepis]
- Marchewkę umyć, obrać, ugotować do miękkości małej ilości osolonej wody, odsączyć.
- Przełożyć do blendera, dodać płatki owsiane i zmiksować.
- Cebulę pokroić w kostkę, szpinak w cienkie paseczki.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać, posiekany szpinak i dymkę, smażyć razem minutę, cały czas mieszając.
- Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać do masy marchewkowo-owsianej razem z jajkiem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wymieszać dokładnie, jeśli masa jest za rzadka, dodać jeszcze trochę płatków.
- Formować z masy kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć z obu stron na złoto.
Do burgerów polecam bardzo proste domowe bułeczki. Przepis tu.
Komentarze
Przepiękne ;)
Agata, mam nadzieję, że Cię zainspirowałam i przygotujesz takie same. Pozdrawiam :)
Ja się skuszę :-)
Polecam, są bardzo smaczne :)
zrobiłam, ale użyłam mrożonego szpinaku… dlatego wyszły kotlety szpinakowo-marchewkowe, a nie na odwrót :) Na pewno spróbuję też pierwotnej wersji, bo smakowały pysznie! Dziękuję za inspirację. A oto mój efekt:
http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/03/burgery-szpinakowe-z-marchewka.html
pozdrawiam,
Aneta :)
Rewelacja! Są pyszne.
są rewelacyjne:)))u mnie zaraz na obiad:)mam tylko pytanie-czym zamiast bułki tartej można zagęścić masę?dziękuję i pozdrawiam
Ela, bułka jest tylko do panierowania. Możesz ją zastąpić kaszą kukurydzianą lub otrębami owisianymi. Pozdrawiam :)
Wyszly cudowne….pominelam jajko bo platki fajnie kleja mase….dodalam wedzona papryke I troche przyprawy do gyrosa….rewelacja
Jajko surowe czy ugotowane na twardo?