Trudno uwierzyć, że wystarczą platki owsiane, kefir i kilka dodatków według uznania, by powstała zdrowa przekąska dla całej rodziny. Możecie zmieniać smak według upodobania. Sprawdzi się posiekana grubo gorzka czekolada, migdały, skórka pomarańczowa, sezam i inne nasiona. Możliwości jest wiele, a baza jedna. Życzę udanych eksperymentów.
200 g płatków owsianych
50 g otrębów osianych
2 łyżki ksylitolu
50 g jagód goji
50 g obranych i posiekanych pistacji
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
150 ml kefiru
Do miski wsypać suche składniki, dodać kefir, wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha, dodać odrobinę kefiru, jeśli wydaje się rzadka, należy dosypać otrębów. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Komentarze
ajjj uwielbiam owsiane ciasteczka, więc i takie kulki na pewno mi zasmakują :) Szybkie, łatwe i wyglądają smakowicie…
Będę próbować:) lubię zdrowe słodycze. Pozdrawiam ciepło.