Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Błyskawiczne kulki owsiane

Trudno uwierzyć, że wystarczą platki owsiane, kefir i kilka dodatków według uznania, by powstała zdrowa przekąska dla całej rodziny. Możecie zmieniać smak według upodobania. Sprawdzi się posiekana grubo gorzka czekolada, migdały, skórka pomarańczowa, sezam i inne nasiona. Możliwości jest wiele, a baza jedna. Życzę udanych eksperymentów.

kulki owsiane_2Błyskawiczne kulki owsiane

200 g płatków owsianych

50 g otrębów osianych

2 łyżki ksylitolu

50 g jagód goji

50 g obranych i posiekanych pistacji

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

150 ml kefiru

jagody goji

Do miski wsypać suche składniki, dodać kefir, wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha, dodać odrobinę kefiru, jeśli wydaje się rzadka, należy dosypać otrębów. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

kulki owsiane

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *