Propozycja dla tych, którzy nie lubią porażek w kuchni. Spodoba się także niecierpliwym kucharzom, których odstrasza proces przygotowania biszkoptu tradycyjnego. Ten nie opada, ciasto przygotowuje się błyskawicznie i nie potrzeba do tego sterty misek.
Biszkopt szwedzki (Sockerkaka)
[przepis]
(na formę z kominkiem o średnicy 23 cm)
Na przepis natknęłam się na blogu Barbara Maria w kuchni.
4 jajka
400 g cukru
200 ml cieplej wody
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia:
bita śmietana
truskawki
1 łyżka cukru
skórka otarta z połowy cytryny
kilka listków świeżej mięty
do formy:
masło
tarta bułka
[/przepis]
- Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Piekarnik nastawić na 180 st.C.
- Jajka ubić z cukrem do białości, dodać wodę, wymieszać.
- Mąkę połączyć z proszkiem, przesiać do miski, ponownie wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut.
- Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem.
- Pozostawić w piekarniku 5 minut, następnie położyć na kratce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem truskawki pokroić, zasypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i posiekane listki mięty.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Biszkopt przekroić na pół, przełożyć truskawkami i śmietaną. Smacznego!
Komentarze
mniam, cudowny
Mniam, o tak :)
wygląda pysznie!
:) Dziękuję Joanno!
Bardzo mi miło, że spróbowałaś upiec biszkopt według mojego przepisu :) Pozdrawiam Barbara Maria z bloga http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/
Dziękuję za inspirację :) Serdecznie pozdrawiam!
uroczo i słodko tu u ciebie pozdrawiam i zapraszam http://slodkoipieprznie.blogspot.com/
A dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Ostatnio praktycznie taki sam przepis uskuteczniałam z książki Nigelli L.
Tylko nie wyrósł mi aż taki wysoki….
Widziałam go też na wielu szwedzkich blogach.
Biszkopt pierwsza klasa :) A w Twojej wadze to się normalnie zakochałam :)
Mariola, przepis fajny, bo prosty. Wagę mam od kilku lat i się sprawdza :)
Ciekawy przepis!czy biszkopt jest raczej suchy?
zapraszam do mnie :)
https://www.facebook.com/Adabellqa
Jak na tak szybkie ciasto wygląda bardzo elegancko i smacznie;)
No rewelacja Beatko! Biszkopt wygląda przepysznie!
A Ty ślicznie.:)
Pozdrawiam.
Oj, jak mi miło, dziękuję :)