Ciasto lekko ciągnące w środku i chrupiące na wierzchu, o smaku przypominającym gorzką czekoladę, do tego gładki krem z białą czekoladą i masa owoców, która przełamuje tą czekoladową dominację. Zrobiłam maleńki i bardzo wysoki torcik, ale równe dobrze można upiec dwa większe blaty. Polecam i życzę smaczngo!
Torcik podwójnie czekoladowy
Blaty:
6 białek
250 g cukru pudru
100 g kakao
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Krem:
150 g białej czekolady
150 ml śmietany 30 %
200 g serka marscapone
Do dekoracji:
Owoce jagodowe, u mnie borówki, jagody i jeżyny
Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 12 cm. Położyć papier na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier, a następnie kakao, ocet i mąkę. Wymieszać całość delikatnie szpatułką i rozsmarować na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, pięc 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 30 minut. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ubić śmietanę z serkiem, dodając stopniowo czekoladę. Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Gotowym kremem i owocami przełożyć blaty, udekorować wierzch tortu pozostałymi owocami. Żeby owoce nie spadały zastosowałam nastpującą sztuczkę. Posmarowałam środek górnej warstwy kremem, ułożyłam płasko owoce, następne smarowałam odrobiną kremu i doklejałam, formując owocową piramidkę.
Komentarze
Jeśli smakuje tak, jak wygląda… Mniam
Wygląda doskonale. Chyba zrobię na swoje imieniny ;-)
Cudo! Po prostu wygląda meeega pysznie!:)