Dziś prawdziwie międzynarodowa kulinarna wymiana. Przepisem na te klasyczne amerykańskie ciasteczka, wprost wymarzone do chwili relaksu w wielkim kubkiem kawy, podzieliła się ze mną moja ukraińska znajoma. Marija, dziękuję! W oryginale widnieje znacznie więcej cukru, ale znacie przecież mój nieco wrogi do niego stosunek ;) Życzę smacznego i pięknego dnia!
Amerykańskie ciastka maślane z czekoladą
(na ok. 30 ciasteczek)
250 g miękkiego masła
100 g cukru (w oryginale 280 g)
3 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g gorzkiej czekolady
70 g orzechów laskowych
70 g migdałów
dodatkowo:
papier do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę i orzechy posiekać, ale niezbyt drobno. Wmieszać je do ciasta przy pomocy szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć 9 porcji ciasta.
Piec ok 10-13 minut, aż się delikatnie przyrumienią. Jeszcze gorące ciasteczka przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze
łoooooooo Mamusiu, jakie fajne :) przepis zapisuję, a porcelana cuuuuuudna <3
Pozdrawiam !!!!
Boskie casteczka mmmmmmmmmmmmmmm ,,uzalezniają , właśnie się objedamy z mężem :D
Cudowne ciasteczka, piękne zdjęcia. Ten koszyczek jest śliczny.
Pozdrówki
właśnie piekę …. są PRZEPYSZNE!!!!!! :)
Ja znam wersję z płatkami kukurydzianymi (corn flakes). Dodaje je do ciasta razem z czekoladą, a po upieczeniu i wystygnięciu smakują i chrupią niczym pieguski. POLECAM:)
Przepraszam, bo nie jestem hejterem i szczerze mówiąc to jakiś pierwszy, moj negatywny komentarz na stronie. Tych ciastek nie da się zmiksować – za dużo mąki. Może pomyliłaś się przy podawaniu proporcji?
Przepyszne są te ciasteczka:). Mój 6-letni synek upiekł je własnoręcznie:). Dziękujemy za przepis:)