Barszcz ukraiński to ten rodzaj zupy, który wystarcza za cały obiad. Nie powinno w nim zabraknąć ziemniaków pokrojonych w kostkę i fasoli. Dodaję też podduszoną na maśle kapustę włoską, no i oczywiście pokrojone w słupki warzywa takie jak marchewka, pietruszka i buraki. Barszcz zaprawiam kwasem z buraków, na który przepis znajdziesz tu.
Barszcz ukraiński z kapustą włoską
[przepis]
6 buraków
5 marchewek
3 pietruszki
2 cebule
¼ kapusty włoskiej średniej wielkości
8 ziemniaków
2 puszki białej fasoli
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki przecieru pomidorowego
½ l kwasu z buraków
sól
pieprz
olej
masło
[/przepis]
- Buraki, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w drobne słupki, ew. zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić.
- Na rozgrzanej mieszance oleju i masła podsmażyć oddzielnie buraki oraz marchewkę z pietruszką.
- Cebulę zeszklić z ½ łyżeczki soli. Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć 10 minut, aż kapusta zmięknie.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2 l wody, ugotować do miękkości.
- Dodać buraki, marchewkę i pietruszkę, odcedzoną fasolę oraz cebulę z kapustą.
- Doprawić przecierem, solą, pieprzem i kwasem z buraków.
- Zagotować raz jeszcze wszystkie składniki. Barszcz można podawać ze śmietaną. Polecam też do niego wyśmienite pampuszki – przepis tu.
Komentarze
Pewnie
U mnie na pytanie „jaką zupę dziś zjecie?” odpowiadają „nie rób sobie kłopotu” :-(
Zmuszam do dwóch zup tygodniowo, ale tylko te które lubią..o żadnych nowościach nie chcą słyszeć :(
Może muszę postawić ich przed faktem dokonanym.. Twoja zupka wygląda wspaniale.
Chyba czytałaś w moich myślach. Właśnie stwierdziłam, że pora wyjść poza rosół, ogórkową i pomidorową. A więc będzie barszczyk…
Też u mnie będzie wielki gar, ale z kapustą kiszoną. Tak sobie wymyśliłam .
Ty to zawsze narobisz smaka Beato
Beatko-właśnie na kuchence stoi gotowy GAR zupy(musiałam trochę zamknąć w słoikach na potem,bo nie mam takiego garnka ogromnego😊).A dodatek przecieru to przysłowiowa kropka nad i.Super zupa!
yes yes yes
Prosze o jakis pyszny przepis na zupe z soczewicy I o rade czy nalezy ja moczyc? Jesli tak to ktory rodzaj i ile (chodzi o czas). Z gory dziekuje
Proszę Agnieszko: http://lawendowy-dom.com.pl/zupa-tygodnia-zupa-soczewicy/
Cudownie, DZIĘKUJĘ!!!!
Uwielbiam :) a do jej ugotowania stosujemy wodę z filtra redox – wtedy zupa ma podwójnie zdrowe działanie, woda redox zwalcza w organizmie wolne rodniki oraz zapobiega wielu chorobom.
Fajna, pyszna zupka. Bardzo lubię buraczki.