Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

Zupa krem ze szparagów z chrupkami

Szybka, prosta w przygotowaniu i niebywale pyszna – taka jest właśnie zupa krem ze szparagów. Do zupy używam zazwyczaj szparagów białych. Główki, które są bardzo delikatnie, dorzucam do garnka w ostatniej chwili, żeby się nie rozgotowały. Smacznego :)

zupa-krem-ze-szparagow-przepis01

zupa-krem-ze-szparagow-przepis02

Zupa krem ze szparagów z chrupkami

[przepis]

pęczek białych szparagów

300 g ziemniaków

50 g masła

1 l bulionu warzywnego

4 kromki czerstwego chleba

1/2 pęczka dymki

100 g parmezanu

sól

[/przepis]

  1. Szparagi i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, szparagi w kawałki, główki odłożyć na bok.
  2. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki, dodać szparagi, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Następnie wrzucić główki i gotować jeszcze 5 minut.
  3. Główki szparagów wyłowić, a resztę zmiksować na krem.
  4. Do blendera włożyć pokrojony chleb, dymkę i parmezan. Zmiksować na kruszonkę .
  5. Zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć główki szparagów, posypać kruszonką i od razu podawać.

zupa-krem-ze-szparagow-przepis03

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dziś dokładnie taką jedliśmy, tylko zamiast grzanek były płatki migdałowe podprażone na patelni i parmezan :) Pyyycha.