Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania

Zupa krem ze szparagów to jedna z najpopularniejszych wiosennych zup. Jest delikatna, ale z charakterem, ma aksamitną konsystencję i cudowny zielony kolor. Podaję ją ze szczodrą garścią parmezanu, który doskonale kontrastuje z delikatnością szparagów. Taką zupę gotuje się właściwie błyskawicznie, a cały bajer tkwi we właściwym, dokładnym zmiksowaniu składników na krem.

Ja posługuję się najprostszym i najwygodniejszym dla mnie urządzeniem kuchennym, jakim jest blender Braun. Model MQ9087 jest u mnie w użyciu już od dobrych kilku miesięcy. To sprzęt bardzo prosty w użyciu i jak dla mnie dotychczas niezawodny. Sporo o właściwościach i wyposażeniu tego modelu pisałam w tym wpisie. Warto do niego zajrzeć, jeśli wciąż zastanawiasz się nad doposażeniem swojej kuchni w praktyczne, niezawodne urządzenie. Taki jest właśnie Braun, co stwierdzam po latach używania blenderów tej marki.

Zupa krem ze szparagów

[przepis]

pęczek zielonych szparagów

2 ziemniaki

cebula

ząbek czosnku

sól

pieprz

2 łyżki masła

1 ½ l bulionu warzywnego

70 g parmezanu grubo mielonego

[/przepis]

  1. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów.
  2. Obrać szparagi i ziemniaki za pomocą obieraczki do warzyw.
  3. Odkroić kilka główek szparagów i zachować je do dekoracji.
  4. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
  5. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu, pod koniec dodając czosnek, sól i pieprz.
  6. Dodać pokrojone ziemniaki i szparagi, przesmażyć razem.
  7. Zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  8. Pod koniec gotowania wrzucić główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Główki odłożyć do dekoracji.
  9. Zupę lekko przestudzić, przelać do dzbanka i zmiksować na gładki krem.
  10. Wlać na talerze lub do miseczek, posypać parmezanem, udekorować główkami szparagów i od razu podawać.

Wpis powstał we współpracy z marką Braun

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A czy tą zupę można ugotować wieczorem a jeść dopiero na drugi dzień?Mam gości i nie wiem czy nie straci na smaku:-)