Zupa krem ze szparagów to jedna z najpopularniejszych wiosennych zup. Jest delikatna, ale z charakterem, ma aksamitną konsystencję i cudowny zielony kolor. Podaję ją ze szczodrą garścią parmezanu, który doskonale kontrastuje z delikatnością szparagów. Taką zupę gotuje się właściwie błyskawicznie, a cały bajer tkwi we właściwym, dokładnym zmiksowaniu składników na krem.
Ja posługuję się najprostszym i najwygodniejszym dla mnie urządzeniem kuchennym, jakim jest blender Braun. Model MQ9087 jest u mnie w użyciu już od dobrych kilku miesięcy. To sprzęt bardzo prosty w użyciu i jak dla mnie dotychczas niezawodny. Sporo o właściwościach i wyposażeniu tego modelu pisałam w tym wpisie. Warto do niego zajrzeć, jeśli wciąż zastanawiasz się nad doposażeniem swojej kuchni w praktyczne, niezawodne urządzenie. Taki jest właśnie Braun, co stwierdzam po latach używania blenderów tej marki.
Zupa krem ze szparagów
[przepis]
pęczek zielonych szparagów
2 ziemniaki
cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 ½ l bulionu warzywnego
70 g parmezanu grubo mielonego
[/przepis]
- Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów.
- Obrać szparagi i ziemniaki za pomocą obieraczki do warzyw.
- Odkroić kilka główek szparagów i zachować je do dekoracji.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
- W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu, pod koniec dodając czosnek, sól i pieprz.
- Dodać pokrojone ziemniaki i szparagi, przesmażyć razem.
- Zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania wrzucić główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Główki odłożyć do dekoracji.
- Zupę lekko przestudzić, przelać do dzbanka i zmiksować na gładki krem.
- Wlać na talerze lub do miseczek, posypać parmezanem, udekorować główkami szparagów i od razu podawać.
Wpis powstał we współpracy z marką Braun
Komentarze
Wspaniała zupka:) i jaki masz piekny kolor paznokci:)
A czy tą zupę można ugotować wieczorem a jeść dopiero na drugi dzień?Mam gości i nie wiem czy nie straci na smaku:-)