Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.

Zrolowana zapiekanka nie tylko wygląda ślicznie, jest też bardzo smaczna. Tylko kilka składników i prosty trick ze zwiniętymi plastrami cukinii czyni z niej coś wyjątkowego. Spróbujcie koniecznie. Życzę dobrej zabawy!

Zapiekanka z cukinii z fetą
300 g cukinii
120 g fety
2 łyżki gęstego jogurtu
1 jajko
olej

sól
Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (używam do tego celu obieraka do jarzyn). Przełożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 2 minuty, odsączyć na sitku. Dzięki temu plastry staną się miękkie i łatwo będzie je zwijać. Fetę rozkruszyć widelcem, wymieszać z jajkiem i jogurtem. Każdy plasterek cukinii posmarować farszem, zawinąć w rulonik i układać jeden obok drugiego w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Hmmm, jeśli tak ma wyglądać jesień, to proszę bardzo! Czy u Was też jest taka piękna pogoda?

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cudna taka jesień! jeszcze czekam, aż grujeczniki zaczną pachnieć w ogrodzie:) a zapiekanka koniecznie do zrobienia, bo placek na francuskim cieście z cukinia i fetą zrobił szał :) miłego dnia!