Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | stylizacja potraw | Wegetariańskie

Zrobiona w… balona!

miseczki czekoladowe_3

Znacie ten patent na czekoladowe miseczki? Wyglądają uroczo, można w nich podać owocową sałatkę, deser lodowy, mieszankę płatków i bakalii lub chłodnik na słodko. Na pomysł natknęłam się tu.

miseczki czekoladowe_2

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie odstawić, żeby nieco ostygła. Powinna być ciepła, ale nie gorąca, gdyż balony tego nie zniosą. Jeśli o nich mowa, to trzeba je nadmuchać do odpowiedniej wielkości. Użyłam małych balonów, nieco za cienkich. Trochę czasu zajęło dobranie odpowiedniej temperatury czekolady do ich delikatnej skórki. Balony należy zanurzyć w czekoladzie i odstawić na tacę wyłożoną nieprzywierającym papierem lub matą silikonową. Wstawić do lodówki i pozostawić w niej do zastygnięcia. Gdy czkolada stwardnieje, należy odciągnąć nieco ogonek, i na samej górze zrobić dziurkę szpilką.

miseczki czekoladowe

Jeśli balon pęknie gwałtownie, uszkodzi misczkę, powietrze powinno ujść z niego powoli. Miseczki gotowe. Macie pomysły, czym je wypełnić?

miseczki czekoladowe_4

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *