Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Zapiekanka z tortelloni i dyni z chrupiącą kruszonką. Szybkie danie na jesienny chłód :)

Tkwię w jakimś permanentnym pędzie i wciąż przegrywam walkę z czasem. Pełnoetatowa mama trójki dzieci i kobieta pracująca w jednym, to zawsze kończy się pośpiechem. Dlatego wszelkie udogodnienia w kuchni, szybkie patenty na coś pysznego bardzo mnie interesują. Lubię Hilconę za to, że mam w zasadzie produkt gotowy do użycia, wystarczy go tylko podgrzać. A od mojej kreatywności zależy, co z nim zrobię dodatkowo, żeby było wyjątkowo, pysznie i tak jak w domu lubimy. Tym razem testowałam tortelloni z serem ricotta i szpinakiem.

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_46

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_38

Bardzo mi się podoba skład pierożków, bo są to produkty naturalne, których sama bym użyła, robiąc je w domu. Na uwagę zasługują szczególnie jaja z kur z wolnego wybiegu, bo to rzadkość w tego typu wyrobach. Pierożki miałam gotowe, dodałam do nich pokrojoną w kostkę dynię, kulki mini mozzareli i mój magiczny dodatek, który sprawił, że danie smakuje po prostu super. Z bułki, czosnku, parmezanu i oliwy zrobiłam kruszonkę. Posypałam nią obficie całą zapiekankę. Dzięki temu po wyjęciu z piekarnika na wierzchu miałam chrupiącą, aromatyczną skorupkę. Chcę Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie Hilcony, w którym co tydzień do wygrania jest Thermomix! Wrzucajcie fotki i zgarniajcie nagrody, powodzenia! Szczegóły konkursu znajdziecie na stronie hilcona.pl/konkurs.

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_39

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_42

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_41

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_40

Zapiekanka z tortelloni i dyni z chrupiącą kruszonką

[przepis]

250 g Tortelloni z serem ricotta, szpinakiem i orzeszkami piniowymi

300 g dyni

300 g mini mozzarelli

2 łyżki masła

2 kromki czerstwej bułki

2 ząbki czosnku

150 g parmezanu

100 m oliwy

łyżeczka soli

[/przepis]

  1. Nagrzać piekarnik do 190 st. C.
  2. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  3. Odsączyć mozzarellę z zalewy.
  4. Dynię pokroić w kostkę. Ułożyć na dnie formy.
  5. Na dyni ułożyć pierożki i mozzarellę.
  6. Do blendera włożyć bułkę i ser pokrojone w kostkę oraz czosnek.
  7. Dodać oliwę i sól, zmiksować na kruszonkę.
  8. Posypać nią obficie zapiekankę.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut, aż dynia będzie miękka, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego :)

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_43

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_45

Wpis powstał we współpracy z marką Hilcona.

zapiekanka-z-tortelloni-i-dyni-hilcona_37

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A gdzie można dostać te tortelloni? Nigdy nie zwracałam uwagi na tego typu produkty, a z chęcią bym zjadła :)

Ale Hilcona przypuściła atak, w ciągu kilku dni widziałam ich produkty na 3 różnych blogach, ostro się wzięli do roboty;)