Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Zapiekanka z papryki w stylu bułgarskich czuszek biurek

zapiekanka z papryki

Składniki w zasadzie te same i smak podobny. To wersja dla osób, które nie mają za wiele czasu, a nie ma co ukrywać, oryginalne czuszki biurek są nieco pracochłonne i bardzo, bardzo pyszne! Przepis na nie znajdziecie tu. W tym wypadku sprawa jest prostsza, składniki trafiają do jednego naczynia i od razu do piekarnika.

papryka

Zapiekanka z papryki i ryżu

1 kg czerwonej papryki

200 g sera feta

100 g ugotowanego ryżu

1 cebula

2 jajka

2 łyżeczki czubrycy

sól

olej

dodatkowo:

1 czerstwa kajzerka

1 ząbek czosnku

papryka_2

Paprykę ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill i opiec ze wszystkich stron, aż skórka stanie się czarna. Następnie włożyć do miski, przykryć i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Ser rozkruszyć w misce, dodać cebulę, ryż, jajka, czubryę i sól do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić. Paprykę oczyścić ze skórki i nasion i układać w formie na przemian z ryżem. Na wierzchu powinna być warstwa papryki, w przeciwnym razie ryż podczas pieczenia za bardzo wyschnie. Kajzerkę pokroić i włożyć do blendera. Dodać olej i czosnek, zmiksować na kruszonkę. Posypać nią zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 25 minut. Podawać od razu.

zapiekanka z papryki_2

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wygląda przepysznie, tylko czy te 100g ryżu to nie za mało na taką wielką zapiekankę? Na zdjęciu jest tego ryżu znacznie więcej :) Pozdrawiam!

Zrobiłam. Użyłam zwykłej papryki. Wyszło przepysznie:) Przepis dodaję do ulubionych. Będzie często wykorzystywany! pozdrawiam i dziękuję