Na głowie kwietny ma wianek
W ręku zielony badylek
A przed nią bieży baranek
A nad nią lata motylek

Kilka nieudanych prób za mną, wreszcie udało się. Ciasto pięknie się wypieka, nie jest zbyt delikatne, zachowuje formę.
Baranki i zajączki wyszły wreszcie tak, jak chciałam.

Poniższy przepis na babkę piaskową dostosowałam do nietypowych form. Spód formy zabezpieczam dodatkowo folią aluminiową, żeby ciasto nie wyciekało.
Podane proporcje starczą na baranka i zajączka. Miłej zabawy!

250 g masła
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Masło stopić i zostawić do ostygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo wystudzone masło. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać porcjami do masy jajeczno-maślanej.
Formy wysmarować dokładnie masłem i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprwdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdjęcia jak zwykle piękne.
Właśnie szukałam przepisu który sprawdziłby się w tych foremkach (czy to formy z Lidl?).

No coś ty, Robert, ja mam trzy nieletnie żarłacze w domu. Z baranka ostała się główka. To były testy, bo mi wszystkie ciasta siadały w tych formach, a to nie siada.

Betsy Petsy i Polka – bardzo mi miło, dziękuję.
Sylwia, to było ciekawe doświadczenie. Pierwszy raz w programie na żywo.
Anytsujx, zajączki zjedzone, te były na próbę, kolejne będę piec już na świąteczny stół.
Asieja – :)