Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą

Ta wyjątkowa wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą łączy w sobie tradycyjne wielkanocne smaki w nowoczesnym, wiosennym wydaniu. Smakuje jak pyszny, tradycyjny żurek, który znasz od dziecka, ale podany nietypowo i oryginalnie – w formie niedużych, zapieczonych tart.To piękna ozdoba stołu oraz świąteczny smak w ciekawej i intrygującej odsłonie, która na pewno spodoba się Twojej rodzinie i gościom.

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_15

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_06wielkanocna-tarta-z-zurkiem-krakus-i-biala-kielbasa_03

 

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_12

Kruche, maślane, złociste ciasto kryje w sobie apetyczne nadzienie z karmelizowanej czerwonej cebuli, z dodatkiem białej kiełbasy i jajek przepiórczych ugotowanych na twardo. Całość spięta wyrazistą w smaku, kremową zalewą powstałą z połączenia Żurku Krakus na pszennej i żytniej mące. Żurek Krakus, o intensywnym smaku i aromacie, sam w sobie jest wyborną zupą, którą możesz pić z kubka bez żadnych dodatków, podać tradycyjnie, w wydrążonym chlebku, uroczyście – w świątecznej zastawie lub w oryginalnym wydaniu, w formie wielkanocnej tarty.

Wielkanocna tarta z żurkiem Krakus i białą kiełbasą

[przepis]

na 4 małe tarty o średnicy 15 cm lub jedną dużą

kruche ciasto:

400 g mąki pszennej

200 g schłodzonego masła

2 żółtka

łyżeczka soli

6 łyżek zimnej wody

farsz:

4 czerwone cebule średniej wielkości

3 łyżki oleju

łyżka miodu

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

4 cienkie białe kiełbaski o długości 15 cm

12 jajek przepiórczych

400 ml Żurku Krakus

300 ml śmietany 18%

3 jajka

łyżka majeranku

[/przepis]

  1. Mąkę z solą wysypać na stolnicę.
  2. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mąką i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka, połączyć składniki tak, by się posklejały w „grubszą” kruszonkę.
  3. Dolać ok. 5-6 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
  4. Cebulę obrać z łusek, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i sól. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie szklista.
  5. Dodać miód, smażyć jeszcze 5 minut, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Kiełbasę ugotować w małej ilości wody, odsączyć, pokroić w ukośnie plasterki.
  7. Żurek Krakus przelać do miski. Dodać śmietanę, jajka i majeranek, dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
  8. Ciasto podzielić na 4 porcje. Rozwałkować na okrągłe, cienkie placki i wyłożyć cztery małe lub jedną dużą formę do tarty.
  9. Na spodzie rozłożyć karmelizowaną cebulę. Zalać ją żurkiem ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy i połówki jajek.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 25 minut. Gotowe tarty pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie wyłożyć na talerze i od razu podawać. Smacznego! :)

 

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_10wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_17

 

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_13

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *