Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegetariańskie kotlety z kalafiora.

Podaję je z sałatką z pomidorów i cebuli. Są pyszne w bułce jako wegetariański burger. Do masy można dodać trochę żółtego sera o zdecydowanym smaku, ziarna sezamu lub zmielone orzechy. Proste i pyszne, polecam, w dodatku to jedno z tych dań, które naprawdę nie kosztują wiele :)

kotlety z kalafiora_2

Kotlety z kalafiora

1 kalafior średniej wielkości

3 ziemniaki

1 duża cebula

150 g świeżego szpinaku

garść świeżych ziół

1 ząbek czosnku

1 jajko

3 łyżki tartej bułki  i dodatkowo bułka do panierowania

sól

pieprz

olej do smażenia

kotlety z kalafiora_1 kotlety z kalafiora_4

Ziemniaki obrać. Kalafiora i ziemniaki ugotować w oddzielnych naczyniach do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić w cienkie paseczki i dodać do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kalafiora zmiksować na dość grubą „kaszę”. Do miski włożyć kalafiora, ziemniaki, dodać cebulę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki, jeśli za gęsta, wbić jajko. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i usmażyć z obu stron na złoto.

kotlety z kalafiora_3

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ile takie kotelciki „wytrzymaja ” w lodowce ? przygotowuje lunch boxy wiec chciabym zoribc w niedziele np na 2 dni :) z gory dziekuje