Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą

Jestem pewna, że wegetariańskie cepeliny z bogatym, pachnącym lasem wnętrzem skradną serce, a przynajmniej podniebienie nie tylko roślinożercom. Gdy w XIX wieku hrabia Ferdynand von Zeppelin skonstruował swój sterowiec, w najśmielszych snach nie mógł przewidzieć, że oto pojawi się ziemniaczana kluska, która zdobędzie sławę równą, jeśli nie większą owej latającej machinie.

CEPELIN

(obraz Marcin Kochański)

Cepeliny_06

Tradycyjnie nadziewane wieprzowiną, cepeliny są flagowym przysmakiem kuchni litewskiej i łączą to, co Litwini kochają najbardziej – ziemniaki i mięso. Dziś zapraszam Was na wersję bezmięsną, z pysznym farszem grzybowym.

Cepeliny_08

Cepeliny z grzybami i soczewicą

(przepis pochodzi z bloga Weganon)

[przepis]

z podanych proporcji wychodzi ok. 9-10 cepelinów

ciasto:

2 kg ziemniaków

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżki soli

nadzienie:

400 g świeżych grzybów

cebula

100 g czerwonej soczewicy

pęczek natki pietruszki

łyżka słodkiej mielonej papryki

sól

pieprz

olej

dodatkowo:

cebula

olej

gaza do odciśnięcia ziemniaków

[/przepis]

  1. Połowę ziemniaków obrać, ugotować, odlać, przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.
  2. Soczewicę umyć, odsączyć, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
  3. Grzyby i cebulę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu, aż woda z nich odparuje.
  5. Zestawić z ognia, dodać posiekaną drobno natkę. Wymieszać z soczewicą. Doprawić farsz solą i pieprzem i papryką.
  6. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  7. Nakładać porcjami na gazę i dokładnie odcisnąć sok nad miską.
  8. Odciśnięte surowe ziemniaki połączyć z ziemniakami gotowanymi, przygotowanymi wcześniej.
  9. Z miski odlać płyn i dodać do ziemniaków oddzieloną na dnie skrobię.
  10. Wsypać też mąkę, sól, wyrobić ciasto.
  11. Podzielić je na równe porcje. Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, położyć łyżkę farszu, skleić brzegi podobnie jak pierogi i uformować cepelina.
  12. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
  13. Gotować cepeliny partiami (u mnie po 5 szt.) przez ok. 20 minut. Podczas gotowania, delikatnie przekręcić cepeliny, by ugotowały się równomiernie ze wszystkich stron.
  14. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
  15. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, przyrumienić na oleju. Polać cepeliny i podawać jeszcze ciepłe.

Cepeliny_01

Cepeliny_12

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyglądają tak pysznie,że aż ślinka cieknie:)przyznam się ,że jeszcze nigdy cepelinów sama nie robiłam.Narobiłaś mi Beatko takiego smaka na nie,że nie pozostaje nic innego jak kupić ziemniaki i brać się do roboty:)

Ja również nie mam praski, a ponieważ nie chciało mi się iść do sklepu, aby ją kupić, wpadłam na pomysł, aby zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. I świetnie się to sprawdza. Polecam 😊

Zawitałam do Twojego Lawendowego Domu 2 lata temu w poszukiwaniu przepisu na pierogi z serem. I znalazłam. Nie tylko przepis ale również odnalazłam smak z dzieciństwa ,smak babcinych pierogów. Zrobiły furorę.Mąż i dorosły syn zachwyceni.A ja od tej pory czerpię pomysły z Lawendowego Domu kiedy chcę ugotować coś jednocześnie tradycyjnego ale i niebanalnego. Dziękuję za inspiracje,za wszystkie przepisy i pomysły. Pa,pa :)