Jestem pewna, że wegetariańskie cepeliny z bogatym, pachnącym lasem wnętrzem skradną serce, a przynajmniej podniebienie nie tylko roślinożercom. Gdy w XIX wieku hrabia Ferdynand von Zeppelin skonstruował swój sterowiec, w najśmielszych snach nie mógł przewidzieć, że oto pojawi się ziemniaczana kluska, która zdobędzie sławę równą, jeśli nie większą owej latającej machinie.
(obraz Marcin Kochański)
Tradycyjnie nadziewane wieprzowiną, cepeliny są flagowym przysmakiem kuchni litewskiej i łączą to, co Litwini kochają najbardziej – ziemniaki i mięso. Dziś zapraszam Was na wersję bezmięsną, z pysznym farszem grzybowym.
Cepeliny z grzybami i soczewicą
(przepis pochodzi z bloga Weganon)
[przepis]
z podanych proporcji wychodzi ok. 9-10 cepelinów
ciasto:
2 kg ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżki soli
nadzienie:
400 g świeżych grzybów
cebula
100 g czerwonej soczewicy
pęczek natki pietruszki
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
olej
dodatkowo:
cebula
olej
gaza do odciśnięcia ziemniaków
[/przepis]
- Połowę ziemniaków obrać, ugotować, odlać, przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.
- Soczewicę umyć, odsączyć, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
- Grzyby i cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu, aż woda z nich odparuje.
- Zestawić z ognia, dodać posiekaną drobno natkę. Wymieszać z soczewicą. Doprawić farsz solą i pieprzem i papryką.
- Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Nakładać porcjami na gazę i dokładnie odcisnąć sok nad miską.
- Odciśnięte surowe ziemniaki połączyć z ziemniakami gotowanymi, przygotowanymi wcześniej.
- Z miski odlać płyn i dodać do ziemniaków oddzieloną na dnie skrobię.
- Wsypać też mąkę, sól, wyrobić ciasto.
- Podzielić je na równe porcje. Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, położyć łyżkę farszu, skleić brzegi podobnie jak pierogi i uformować cepelina.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
- Gotować cepeliny partiami (u mnie po 5 szt.) przez ok. 20 minut. Podczas gotowania, delikatnie przekręcić cepeliny, by ugotowały się równomiernie ze wszystkich stron.
- Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
- Cebulę pokroić w cienkie plasterki, przyrumienić na oleju. Polać cepeliny i podawać jeszcze ciepłe.
Komentarze
Jadłam góralskie-nie wiem czy to te same, z tartych ziemniaków nadziewane serem na słodko :-)
Też fajne. Nie jadłam, ale pomysł mnie zaintrygował :)
Oj to muszę podesłać Ci przepis :-) są pyszne!
Rewelka! Zrobię chyba na jutro!
ale bym zjadła …
a ja w Suwałkach z baraniną i polane skwarkami – było to ok. 15 lat temu ale do dziś czuję smak ;-)
Full wypas, musiały być pyszne Małgosiu :)
W Suwałkach to na pewno były kartacze :) Te tradycyjne, regionalne jednak robi się z wieprzowiną.
Tradycyjne z wieprzowiną, a czasem warto spróbować innych wersji. Serdecznie pozdrawiam!
Wyglądają tak pysznie,że aż ślinka cieknie:)przyznam się ,że jeszcze nigdy cepelinów sama nie robiłam.Narobiłaś mi Beatko takiego smaka na nie,że nie pozostaje nic innego jak kupić ziemniaki i brać się do roboty:)
Jolu, powodzenia. Mam nadzieję, że bądą Ci smakowały :)
Świetny pomysł na jutrzejszy obiad 😁 Czy ziemniaki gotowane mogę przepuścić przez maszynkę (nie mam praski) czy utłuc?
Ja również nie mam praski, a ponieważ nie chciało mi się iść do sklepu, aby ją kupić, wpadłam na pomysł, aby zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. I świetnie się to sprawdza. Polecam 😊
Jak wegetariańskie to zrobię na pewno <3
U nas w domu pół na pół – jest frakcja wege i frakcja mięsożerców. Jakoś trzeba sobie radzić ;)
czyli jednak nie ser ;))
Nie ;)
Lubimy :)
<3
Mniam :)
Wileńskie- smaki tegorocznych wakacji
Jak Wilno to cepeliny obowiązkowo! :-)
Wyglądają cudownie!
pycha
wspaniałe!
To czas zakasać rękawy i do roboty ;)
Dziecinstwo
Pyyycha :) tylko skąd macie grzyby ??? u nas w lubuskim z grzybów nici…
U nas są :)
Smacznego :D
A dziękujemy :)
Pycha! Super!
Martus, zrobisz? Przyjade!
Pychotki! :)
wygladaja totalnie oblednie , czy mozna je nazwac pyzami ?pamietam je z dziecinstwa , moja mama robila je z miesem … calusy Lawendowa zapracowana kobieto , dobrze ze Cie mamy :)
W sumie to takie wielgachne pyzy, więc można. Całusy i ściski z deszczowej Warszawy!
Innymi słowy kartacze? Hmm kartacze są co prawda z mięsem ale wyglądają jak Twoje :-)
Tradycyjnie z mięsem, ale ja lubię łamać tradycję ;)
Pyzy i kartacze sa z surowych ziemniaków a cepeliny zugotowanych przynajmniej u mnie w domu. uwiebiam cepeliny z mieskiem i duuuuza ilooscia czosnku no i cebulka zlota :D
Te są pół na pół. Cebulka obowiązkowo ;)
jutro bee robić, smaka mi narobilaś :D
Wow, ale cudnie wyglądają
Na Litwie wszyscy to znają,
Ależ smakowite! Ostatnio jadłam pierogi z soczewicą (pierwszy raz), bardzo mi smakowały :)
Ja też bardzo lubię pierogi z soczewicą. Chyba zrobię, bo mi zrobiłaś smaka :)
robimy dzisiaj na obiad :)
Powodzenia Aniu i smacznego :)
Dziękuję :) farsz już czeka,mąż robi właśnie ciasto :)
Ojacie jakie to dobre być musi :) ale na niskokaloryczny obiad chyba się nie załapią ; P
Pycha, ale kaloryczna, nie będę ściemniać :) Ale jak po tym pobiegasz, to się wszystko wyrówna ;)
Właśnie myślę jak je smacznie odchudzić :) jak wyślę dam znać
Nie mam wprawy z soczewicą wiec zapytam czy może być zielona? Czy to będzie jakaś różnica w smaku czy konsystencji?
Fantastyczne :) U mnie w rodzinie Babcia robiła, ale nadzienie było z twarożku na ostro :) Rewelacja
Mniamka mam ochotke coś takiego wyczarować :)
Miłej zabawy czarodziejko :)
mniam
mój tata robi świetne cepeliny z farszem jak do ruskich pierogów :)
hmmmm pycha :)
Nie, jedna mnie nie załatwi,dwie dla mnie szykuj :-)
Wiedziałam, że łatwo nie będzie :)
Wyglądają i (pewnie) smakują pysznie!
Zrobiłam :) trochę zmodyfikowane ale pycha i będę robić częściej :)
wygladaja apetycznie ;-)
Zawitałam do Twojego Lawendowego Domu 2 lata temu w poszukiwaniu przepisu na pierogi z serem. I znalazłam. Nie tylko przepis ale również odnalazłam smak z dzieciństwa ,smak babcinych pierogów. Zrobiły furorę.Mąż i dorosły syn zachwyceni.A ja od tej pory czerpię pomysły z Lawendowego Domu kiedy chcę ugotować coś jednocześnie tradycyjnego ale i niebanalnego. Dziękuję za inspiracje,za wszystkie przepisy i pomysły. Pa,pa :)