Dania główne | Wegetariańskie

Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami

Czasami, gdy brak mi pomysłu lub natchnienia, wybieram się na mój ulubiony bazarek z nadzieją, że nagle spłynie na mnie kulinarna wena. Zazwyczaj wracam z torbami pełnymi pyszności i nowymi pomysłami w głowie. Stoisko z kiszonkami, do którego zawsze formuje się spora kolejka uświadomiła mi, jak ważne i nietypowe są kiszonki w polskiej kulturze jedzenia. O kiszonkach, naszym narodowym dobru napiszę niebawem.

 

kapusta czerowna_2W budce z nabiałem uwielbiam te góry swojskiego masła, misy pełne wiejskiego twarogu no i zaopatruję się tam w delikatny, wyśmienity twarożek kozi. Oto, jak moja wena zareagowała na ostatnią wyprawę na bazar.

burgery gryczane_3Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami

[przepis]

250 g kaszy gryczanej

200 g sera koziego twarogowego

2 cebulki dymki

2 jajka

sól

świeżo mielony pieprz

otręby owsiane do panierowania

olej do smażenia

dodatkowo:

czerwona kapusta

ogórki kiszone

[/przepis]

  1. Suchą kaszę wsypać do rozgrzanego garnka i uprażyć, cały czas mieszając, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach.
  2. Następnie zalać 400 ml wody, dodać 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.
  3. Cebulę drobno posiekać razem z zielonymi częściami. Zeszklić na łyżce oleju.
  4. W misce połączyć kaszę, ser i cebulę.
  5. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać jajka, wymieszać.
  6. Formować niewielkie burgery, obtaczać w otrębach i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. Uwaga! Kotlety przed usmażeniem dość łatwo się rozsypują, dlatego trzeba je ściśle uformować ręką. Po położeniu na patelni nie odwracać, dopóki nie przyrumienią się solidnie, gdyż mogą pęknąć.
  8. Kapustę drobno posiekać, ogórki pokroić we wstążki obierakiem do jarzyn.
  9. Usmażone burgery można podać w bułce z dodatkiem kapusty i ogórków lub bez pieczywa. Doskonale będą też smakować z sosem grzybowym lub pomidorowym.

burgery gryczane

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Swietne. Smarzyly sie lepiej niz przypuszczalam. Przy obtczaniu (u mnie w kaszy kukurydzianej) okropnie sie kleily i psuly, wiec w koncu posypywalam je ta kasza trzymajac na rece. Przy smazeniu i obracaniu juz nie bylo problemu.