Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańskie mango lassi z ananasem

mango-lassi_2Mega szybki, orzeźwiający, przepyszny deser. W Lawendowym Domu uwielbiamy go i przygotowujemy na wiele sposobów – z samego mango, lub z dodatkiem ananasa, do picia, lub bardziej gęsty, do wcinania łyżeczką. Tradycyjnie dodaje się do niego naturalny jogurt, ja jednak wolę wersję z mlekiem kokosowym.

mango-lassiWegańskie mango lassi z ananasem

[przepis]

  • 2 dojrzałe mango
  • 1/4 ananasa
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego

[/przepis]

  1. Mango i ananasa obrać, zmiksować z mlekiem i podawać.
  2. Teraz będą wariacje. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę startego imbiru, dla łasuchów przyda się łyżka miodu.
  3. Dla poszukiwaczy wyższych doznań doskonała będzie odrobina kardamonu. Smacznego :)

mango-lassi_5

mango-lassi_4

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

mleko kokosowe takie z puszki? czasem się gubię w tym, jaka jest różnica między: mleko kokosowe / mleczko kokosowe / woda kokosowa i jest jeszcze napój kokosowy … :) pisząc „mleko kokosowe” chodzi o to z puszki a nie to z kartonu? to w kartonie to chyba napój mleczny kokosowy?