Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | odchudzanie | Wegetariańskie

Wegańska szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu)

szarlotka jaglana_7

herbataDoskonała propozycja nie tylko dla osób szukających dietetycznych przepisów. Solidny kawałek ciepłej szarlotki jest w stanie rozgrzać największego zmarzlucha. Ja zabieram mój do pudełeczka, gdy wyruszam w miasto, co polecam też Wam :) Przepis dostałam od dietetyczki Eweliny Bartniak z Ovo Studio. Ewelinka, pychota!

szarlotka jaglana_6

szarlotka jaglana_4

Szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu)

[przepis]

350 g kaszy jaglanej

kg kwaśnych jabłek

pół szklanki suszonych daktyli

1 dojrzały banan

50 g płatków migdałowych

1 łyżka mielonego cynamonu

[/przepis]

  1. Jabłka obrać, pozbawić pestek, zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce.
  2. Daktyle pozbawić pestek, banana obrać, dodać pół szklanki wody, zmiksować na sos.
  3. Do miski wsypać kaszę (surową), dodać jabłka, sos daktylowy, płatki migdałowe i cynamon.
  4. Wymieszać składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 25 cm).
  5. Piec w temperaturze 200 st. C przez 70 minut. Doskonała na ciepło :)

portret

szarlotka jaglana_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdjęcia jak zwykle imponujące:D ja robię podobną, z tymże w bardziej minimalistycznej wersji – jabłka trę, dodaję jagiełkę i cynamon, do keksówy i do pieca:)

a czy jest możliwość zrobienia ciasta bez daktyli? jakiś inny składnik można by użyć np suszonych sliwek? żurawiny? czy to nie pasuje?

Mysle, ze w tym zdrowym przepisie daktyle zwyczajnie zastepuja cukier. Wiec mozesz dac kilka lyzeczek cukru i juz.

Upiekłam z suszonymi śliwkami, bo w osiedlowym sklepie nie mieli daktyli. Wyszła super :) Tylko… mam wrażenie, że za mało jabłek a za dużo kaszy… A i tak miałam o 50g kaszy mniej niż w przepisie

Zdjęcia piękne a ty masz super sweterek blondynkom ładnie w takim kolorze :) postaram się upiec takie ciasto i oszukać męża:)

upiekłam tą szarlotkę i jest pyszna!!!!!! zastanawiam się tylko czy mogę ją sobie poporcjować i zamrozić???

PS bardzo podoba mi się w Twoim Lawendowym Domu i chętnie będę tu częściej wpadać!!!

nie, w końcu jej nie zamroziłam ale następnym razem będę mrozić bo dla jednej osoby szarlotka jest nie do przejedzenia…

to się umówmy. która pierwsza zamrozi i odmrozi, ta daje znać :) bo jestem ciekawa, czy to się da zrobić bez uszczerbku dla smaku.

Miałam różne kasze jaglane, te torebkowane z marketów i kupne i różnych sprzedawców na bazarkach. Te drugie są często zdecydowanie bardziej gorzkie. Poza tym, kaszy nie trzeba gotować, ale własnie w celu pozbycia się części goryczy warto zalać ją wrzątkiem, oraz odlać go później. Ciasto lepiej się 'zlepi’ i będzie smakowało lepiej.

Wczoraj upiekłam, zamiast daktyli zmiksowałam suszone śliwki i rodzynki, wszystko się pięknie połączyło. Następnym razem sparzę kaszę wrzątkiem bo wyszła lekko chrupiąca. Jak na szarlotkę bez cukru, mąki i jaj jest świetna :) mniam

właśnie sprawdziłam rozmrażanie, jest ok. trochę sucha, ale polana musem jabłkowo-mangowym z Rossmana pycha.

Według mnie, kaszę należałoby trochę podgotować. Ta, która jest na wierzchu jest za twarda po upieczeniu i jedzenie nie jest takie przyjemne. Środek jak najbardziej pozytywnie.

piekłam kilka dni temu :) przy czym chciałam powiedzieć,że w mojej wersji tej szarlotki są rodzynki,żurawina i wszystkie korzenne przyprawy (odrobina kardamonu,anyż,gozdziki…) a płatki migdałów-są zawsze i obowiązkowo :) czasami dodaję niesolone orzeszki ziemne,Czasami robię ta szarlotkę w wersji expressowej tzn.gotuję jaglankę,do jeszcze ciepłej dodaję prażone migdały i całą resztę i dokładnie mieszam.Smakuje nie mniej wyśmienicie niż w wersji pieczonej :)

oczywiście,że możesz wykreślić banana z listy składników :) możesz zostawić tylko jaglankę,ale jabłka lepiej wcześniej upraż :) u mnie podstawą są jabłka i jaglanka i kompletnie nic więcej .Tzn dodaję jeszcze bakalie i przyprawy korzenne :)

Jej brzmi i wygląda świetnie! Jestem właśnie na etapie poszukiwania zdrowych i ciekawych przepisów na różne pyszności więc z pewnością będzie to kolejny do wypróbowania – dzięki:)

A gdyby tak zamiast jabłek dać gruszki?
Drzewo mi się posypało i już mi się pomysły na te kilogramy gruch skończyły… Tylko gruszki słodkie, kwasku w nich nic a nic…
Próbować?
Pytam, bo instynktu kulinarnego brak, więc …

Obiecuję, że do odpowiedzialności nikogo nie pociągnę! ;)

manGo – a skąd przepis się wziął w książce „Kuchnia dla biegacza” – sprawdzałeś/aś? Ja dostałam swój kilka lat temu od mojej dietetyczki, o czym napisałam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Szarlotka super,ostatnio próbowałem innego przepisu na ciasto,nowego z innej strony i się obawiałem czy znów nie wyjdzie ale nie zawiodłem się super jest,proste i mega smaczne :)