Wegańska pasta z fasoli to bardzo smaczna pasta do chleba. Niektórzy nazywają ją wegańskim smalcem z fasoli, ale powiem szczerze, że nazwa ma tu niewielkie znaczenie. Pasta jest pyszna, bogata w smaku. Ugotowana fasola jest doskonałym tłem dla powoli karmelizowanej na złoto cebulki i nadającego charakteru kwaśnego jabłka. Od razu się przyznam, że zrobiłam pastę z fasoli z puszki, żeby skrócić czas przygotowania.
Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli
[przepis]
2 puszki fasoli
duża cebula
3 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
kwaśne jabłko
łyżeczka majeranku
pieprz
[/przepis]
- Fasolę odsączyć (pozostawić ¼ płynu) i zmiksować na puree.
- Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.
- Następnie dodać cukier i smażyć cały czas mieszając do momentu, aż cebula się przyrumieni. Wyjąć z cebuli ziele angielskie i liście laurowe.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć razem cały czas mieszając ok. 3-4 minuty.
- Doprawić masę majerankiem i pieprzem.
- Dodać zmiksowaną fasolę i chwilę razem przesmażyć. Można jeszcze raz zmiksować.
- Przełożyć do słoika i zostawić do ostygnięcia. Doskonale smakuje z kiszonymi ogórkami.
Komentarze
Dziękuję,wykorzystam przepis.
Yummmmmiiieeee! Sounds great! Living & Green
Czy zamiast zalewy można dodać wodę? :)
Można, ale można i bez wody, zależy jaką lubisz konsystencję :-) I nie przesmażam tez już fasoli – blenduję fasolę, dodaję potem jabłko z cebulką (przesmazone) i na małych obrotach jeszcze wszystko razem, żeby pozostały kawałki cebuli :-)
Dzięki bardzo :)
…..a ja na diecie…ani fasoli…ani ogorkow pod zadna postacia… :-(
Uwielbiam paprykarz z Twojego przepisu, teraz spróbuję kolejną pastę :)
Robiłam , jest GENIALNY !!!!
Jaki fajny!
Muszę zrobić
Jak długo można ją przechowywać?
Jutro robię!
Jest przepyszny :)
Właśnie zrobiłam – zamiast białej fasoli użyłam czerwona (taką akurat miałam ) – przepyszne‼ i MEGA szybkie w przygotowaniu
Polecam
Uwielbiam i tobie dosc czesto!!!! ❤
Jaka to ma być fasola, biała czy czerwona z puszki?
Robilam :-) jadlam :-) Pyszota ❤❤
Nom jest mega!!!wyprobowane I polubione:)
Musze sprobowac I akurat mam wszystkie skladniki w domku
Koniecznie Muszę sprobowac! Dziękuję
Trzeba wypróbować
Czy to ten słynny przepis Marty Dymek z Jadlonomii?
Na to wygląda….
A można z gotowanej białej fasoli piękny jaś?
Ja robię z suszona śliwka , ale teraz spróbuje z jablkiem
Mniam mniam, dziś robię dziękuję za inspirację
słynny wegańsi smalec Jadłonomia
to nie przepis z Jadłonomi, inne składniki dodatkowe.
Przepis wygląda mniamuśnie, mimo ze to nie smalec..
Anna Pazurek
Nienawidzę smalcu
W jakiekolwiek postaci
Zrobiłam, pycha
ja zaraz tez zrobię
Pani Beato,
Kolejny doskonaly przepis. Pasta pyszna!
Jadłam, niebo w gębie ☺
Pyszne. Trochę sie bałam połączenia z jabłkiem …niepotrzebnie. Polecam