Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańska chałka z dynią. Lekcja jak zapleść chałkę krok po kroku :)

To jest chałka doskonała! Z każdym kolejny kęsem powtarzam sobie to zdanie jak mantrę. Bo to rzeczywiście jest chałka która smakuje mi jak żadna inna. Mięciutka i puszysta, delikatnie słodka, ale nie za bardzo. Ma cudowny kolor – to zasługa dyni i odrobiny kurkumy. Nie zawiera białka zwierzęcego, nie mam jajek i smakuje wybornie J Absolutnie doskonała także na drugi i trzeci dzień. Z podanych składników wyjdą Ci dwie spore chałki. Wyrośnięte ciasto jest miękkie, plastyczne i doskonale się z nim pracuje.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_11

Jak zapleść chałkę krok po kroku

Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Z każdej połówki otrzymasz jedną chałkę.

  • Z połowy ciasta uformuj kulę i podziel ją na 6 części.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_01

  • Uformuj 6 wałeczków o długości 40 cm.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_02

  • Wałeczki ułóż równolegle i zlep górne końce.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_03

  • Wałeczek z prawej strony przepleć przez trzeci.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_04

  • Kolejno przeplataj podobnie każdy wałeczek z prawej strony.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_05

weganska-chalka-z-dynia-przepis_06

  • Na koniec podwiń wałeczki pod spód i sklej.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_07

  • Brawo, chałka jest zapleciona!

Wegańska chałka z dynią

(przepis znalazłam na blogu Hello Morning)

[przepis]

proporcje na dwie chałki

½ łyżeczki kukrumy

100 g cukru trzcinowego

½ szklanki oleju

400 ml ciepłej wody

szklanka puree z dyni (upieczonej wcześniej, obranej ze skóry i zmiksowanej blenderem)

800 g mąki pszennej

10 g drożdży instant

½ łyżeczki soli

dodatkowo:

mleko sojowe

sezam o posypania

[/przepis]

  1. Do dzbanka wsypać kurkumę i cukier.
  2. Dodać olej i wodę, energicznie wymieszać.
  3. Mąkę sypać do miski. Dodać drożdże, sól i puree z dyni. Zacząć wyrabianie, stopniowo dolewając mieszankę z olejem i wodą.
  4. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić.
  7. Podzielić na dwie części i z każdej uformować chałkę.
  8. Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  10. Odstawić w do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C.
  11. Chałkę piec ok. 30 minut, następnie wyjąć i przełożyć na kratkę, żeby wystygła.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_17

weganska-chalka-z-dynia-przepis_15

weganska-chalka-z-dynia-przepis_13

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jest wspaniała Beatko:) A u mnie też króluje dynia upieczona z innymi warzywkami …już wczoraj miałam z nią zabawę …ale jest tak wdzięcznym warzywem ,że zajada się ją potem z wielkim apetytem:)

a moze byc mAka orkiszowa czy nie wyrosnie??? a co jesli niemam pure z dyni czym mozna zastapić ? jestem na diecie , a ta chałka wyglada oblednie

Szacun dla wszystkich, którzy plotą chałki. A z 6 linek to dla mnie mega szacun. Właśnie zrobiłam pierwsze podejście do chałki, i to było moje ostatnie podejście do chałki za chiny ludowe nie wiem jak to zapleść, próbowałam też z 3, ale nie huhu. No i moja chałka jest dziś bułeczkami , jakkolwiek to brzmi

Absolutnie fantastyczna! Czuję że będę robić na tyle często że wprawię się w pleceniu chałki:)jeszcze tylko czekam na werdykt dzieci które nie lubią dyni ale o tym skladniku powiem im dopiero jak zjedzą;)

Chalka wyszla pyszna, ale mam uwage, poniewaz ilosc plynu zalezy od maki, wiec proponuje najpierw polaczyc w misce wszystkie suche skladniki i olej a pozniej stopniowo dodawac sama wode. Moja masa po dodaniu mniej wiecej dwoch trzecich plynu byla juz zbyt kleista i zamiast reszty plynu zaczelam dodawac make (sporo musialam dodac zanim konsystencja byla prawidlowa), wiec sila rzeczy moja chalka do wiekszej ilosci maki dostala tylko 2/3 cukru, oleju i kurkumy. Jak na nasze upodobania jest troche malo slodka, ale jemy ja glownie z dzemem, wiec i tak smakuje wysmienicie.