Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Waniliowe śnieżne kule

Te okrągłe ciasteczka, o prawdziwie maślanym zapachu, przechowuję w zamkniętym słoju. Przesypane sporą ilością cukru pudru, z dnia na dzień zyskują na smaku. Są bardzo proste w wykonaniu i nie znam osoby, która może im się oprzeć. Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 ciasteczek.

waniliowe-sniezne-kule-przepis_08

waniliowe-sniezne-kule-przepis

Waniliowe śnieżne kule

[przepis]

220g miękkiego masła

50g cukru pudru

1 żółtko

350g zwykłej pszennej mąki

120g mielonych migdałów bez skórki

laska wanilii

dodatkowo cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Cały czas ucierając dodać żółtko, a na końcu mąkę, migdały i ziarenka wydrążone z wanilii.
  3. Dokończyć wyrabianie ciasta rękami. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 20 minut, żeby nieco stężało.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając między nimi ok. 6 cm odstęp.
  5. Ciastka piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu powinny być lekko zarumienione.
  6. Przestygnięte ciastka ułożyć na tacy i obficie posypać cukrem pudrem.
  7. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoika, przesypując kolejne warstwy cukrem.

waniliowe-sniezne-kule-przepis_06

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłam raz, kiedy przepis na nie pojawił się w Kuchni. Od tamtej pory nie ma świąt bez śnieżnych kuli! <3 ich zapach… ach…