Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańskie lody kokosowo-ananasowe

Jeśli o lodach mowa, to mam z nimi ostatnio mały problem. Uwielbiam lody, no co tu dużo mówić, uwielbiam! Ale trudno to gorące uczucie do mrożonego przysmaku pielęgnować, gdy z diety wykluczyło się mleko. Powoli wychodzę z lodowego dołka, gdyż po pierwsze odkryłam niedaleko mojego domu doskonałą lodziarnię z lodami wegańskimi. Bogata paleta smaków i urokliwe miejsce w odległości krótkiej przejażdżki rowerowej sprawia, że jestem uszczęśliwiona. Gdy jednak mam ochotę na coś zimnego w tempie ekspresowym, sięgam do zamrażalki w mojej kuchni i wyciągam takie cudo.

lody kokosowo-ananasowe_4Lody na mleku kokosowym, z dodatkiem imbiru i ananasa. Niezbyt słodkie, pożywne i pyszne. Co powiecie na takie drugie śniadanko, albo deser, albo… obiad ;)

lody kokosowo-ananasowe_5Vegańskie lody kokosowo-ananasowe

puszka mleka kokosowego

1/2 ananasa (dojrzałego i pachnącego)

banan

1/2 łyżeczki startego imbiru

Ananasa obrać i zmiksować. Wymieszać z 1/3 mleka kokosowego, doprawić imbirem. Pozostałe mleko zmiksować z bananem. Obie masy przełożyć do foremek na lody i wstawić do zamrażalki na noc. Smacznego!

lody kokosowo-ananasowe_2

lody kokosowo-ananasowe_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *