Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Udka z powidłami węgierkowymi z grilla

Jeśli lubisz pieczony na grillu drób i masz ochotę na coś wyjątkowego w smaku, to jestem pewna, że mój przepis na udka z powidłami węgierkowymi Ci się spodoba :).

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-08

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-10Cała tajemnica tego prostego, smakowitego dania tkwi w odpowiednim doborze proporcji. Słodki smak przełamany kwaśną nutą i lekko wyczuwalna na języku musztarda gruboziarnista, doskonale współgra z delikatnością drobiowego mięsa. Wybrałam udka kurczaka zagrodowego. Zamarynowałam je dzień wcześniej i zostawiłam na noc w lodówce. Dzięki temu solidnie przeszły śliwkową marynatą, a podczas pieczenia zachowały wilgotność. Do przygotowania marynaty użyłam powideł węgierkowych Łowicz.

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-01Lekko kwaskowe, gęste, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem najlepszych polskich węgierek. Ten przepis doskonale nadaje się na spotkanie przy grillu. Kurczaka najpierw trzeba opiec przez ok. 15 minut na dobrze rozgrzanym ruszcie, a potem dopiec z boku grilla już w niższej temperaturze. Wtedy warto co jakiś czas posmarować mięso dodatkową porcją węgierkowej marynaty, by na wierzchu utworzyła się słodka, pyszna skorupka.

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-05Jeśli akurat nie masz w planach rozpalania grilla, możesz też przyrządzić potrawę w domu i upiec kurczaka w piekarniku. Doskonale przyrządzony drób zasługuje na równie wybitne towarzystwo. Na szczęście tu wybór jest prosty – sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych sprawdza się zawsze w takich sytuacjach i witana jest na spotkaniach przy grillu z niesłabnącym entuzjazmem. Po przepis na sałatkę zapraszam tu :)

Udka z powidłami węgierkowymi z grilla

[przepis]

5 udek kurczaka zagrodowego

ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

2 czubate łyżki powideł węgierkowych Łowicz

łyżka musztardy gruboziarnistej

łyżeczka skórki otartej z cytryny

łyżeczka soku z cytryny

łyżka oleju

[/przepis]

  1. Przygotować marynatę. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą.
  2. Dodać powidła węgierkowe Łowicz, musztardę, skórkę i sok z cytryny oraz olej.
  3. Wymieszać dokładnie składniki.
  4. Mięso umyć, osuszyć, przełożyć na półmisek, zalać marynatą i zostawić na noc w lodówce.
  5. Piec na rozgrzanym grillu ok. 15 minut.
  6. Następnie przełożyć z boku grilla, posmarować ponownie marynatą i dopiec w niższej temperaturze.

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-03

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-04

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-11

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *