Gino D’Acampo jest młody, przystojny i świetnie gotuje, a najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami, który dziś proponuję pochodzi z jego książki„Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej“. Jeśli dotychczas miałaś jakiekolwiek problemy z przygotowaniem tego deseru, to chcę Cię zapewnić, że tym razem z pewnością się uda. Beza będzie wilgotna w środku i chrupiąca na wierzchu, po upieczeniu odrobinę się zapadnie i może pęknąć w kilku miejscach, ale o to chodzi. Nie będę się rozpisywać, spójrz tylko, czy można się temu oprzeć?
Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami
[przepis]
6 białek
350 g cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
do dekoracji:
400 ml śmietany kremówki
400 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka octu balsamicznego
kilka listków bazylii i mięty
[/przepis]
- Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Białka ubić na sztywno.
- Nie przerywając ubijania dodać połowę cukru. Ubijać, aż piana stanie się błyszcząca.
- Dodać wtedy pozostałe składniki, czyli resztę cukru, ocet, mąkę kukurydzianą i skórkę z limonki.
- Wymieszać całość delikatnie szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę.
- W środku zrobić lekkie wgłębienie.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, pięc 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec godzinę.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem obrać i pokroić truskawki, posypać je cukrem, doprawić octem i posiekanymi ziołami, wymieszać. Ubić śmietanę, rozsmarować na bezie, na wierzchu ułożyć truskawki. Smacznego!
Komentarze
Wiesz Beatko ze do tej pory jeszcze nigdy nie robilam tortu bezowego? Patrzac jednak na Twoje zdjecia chyba tym razem sie skusze i wyprobuje przepis :)
A mi nigdy nie wychodzi, nawet jeśli robię tą techniką. Zawsze się przypala. Powoli się poddaję…
Zazwyczaj to kwestia piekarnika. Ja za każdym razem kiedy już myślałam, ze wszystko wiem o bezie okazywało się, że przy zmianie piekarnika wyszła totalna klapa. Przy starszych typach zostawiam uchylony piekarnik-wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę lub łopatkę i piekę w jak najniższej temp-100st. W nowych piekarnikach kiedy minimalnie uchyla się drzwiczki ten się wyłącza, ale nowe mają termoobieg i wtedy najlepiej jest piec na tylnej grzałce(tej wokół wentylatora) z termoobiegiem. i temp też zawsze zmniejszam po 10 minutach do 100st. próbuj różnych technik-kiedyś się uda:)
Uwielbiam :-D
Oj, ja też :)))
Obecnie jestem w trakcie robienia mrożonego tortu ;-)
O matko, to mnie zastrzeliłaś :) Jaki smak?
Cytrynowy, cztery podkłady z bazy… Pierwszy raz robię, zobaczymy co się uda ;-)
Możesz więcej takich torów pokazywać to schudnę :) Nie cierpię bezów :D
Nie cierpię, nie cierpię, ja sobie często to powtarzam ;) Trzymam kciuki za odchudzanie Emilia!
Ale ja na prawdę nie tknę bezów za nic na świecie. Zjadłabym tylko truskawki które uwielbiam :) W ogóle uwielbiam czerwiec jak już się te wszystkie warzywka i owoce pokazują. Mogłabym żyć na kalarepie i truskawkach :P Pozdrawiam Cię serdecznie :)
mam nadzieję, że Cię nie urazilam. Przeważnie Twoje kulinarne wpisy powodują u mnie ślinotok stąd taka radocha, ze tym razem pozostanę fit omnonom :D
Emilia, ja również ściskam truskawkowo :)))
nie wychodzi mi beza :(
Kasia, czas to zmienić. Mi też nie wychodziła, aż zaczęłam piec z tego przepisu i sukces :)
pewnie :) w tym całym byciu fit czasem trzeba sobie pozwolić na odrobinę grzesznych przyjemności :) bo wszystko jest dla ludzi tylko z głową :) ps. chyba wypróbuję ten przepis ;)
Myślę podobnie :) Mam nadzieję, że beza Ci się uda, miłego piątku!
Noooo nie mogę! Ale bezglutenowe, więc zgrzeszę i zrobię ;) Dzięki za inspiration :*
kusisz………
Mam nadzieję, że dasz się skusić :)
bosko wygląda :)
Coś się nam należy i takie pyszności też…a co:)Beatko ,to wygląda cudownie,,,,radocha dla oczu,a jaka pewnie dla podniebiebnia:)
Jolu, masz 100% racji :)
Jak to dobrze, ze dzis kupiłam paletę jajek :)
Piękne!
i sami zjecie ten torcik??/ beze mnie???oj nieładnie!
Ojej ale cudna! Jaka apetyczna!
Cudna jest ta beza. Dodałam troszeczkę mniej cukru a bazylię zastąpiłam miętą.
cos pieknie pysznego ;) Udanego dnia!
Tobie też Grażynko!
Wszystkiego dobrego dla Ciebie! A że wirtualna Pavlova nie tuczy to choć oko nacieszę a przepis porywam.
I to jest doskonałe podejście ;)
pieknego dnia :)
Wzajemnie :)
Samych słonecznych dni dla wszystkich Kobietek dla tych małych i dużych :)
Wszystkiego naj Magda :) Pięknego dnia Ci życzę!
Ten przystojny Włoch mnie najbardziej zainteresował……?
Wiedziałam, że Cię skuszę ;)
Ciasto tez uwielbiam ;)
Witam czym zamienić mąkę kukurydziana ?
A dlaczego chcesz ją zamieniać Kinga? Podaję Ci sprawdzony przepis na doskonałą bezę, nie ma co w niej zmieniać ;)
Dlatego bo nie mam jak jej kupić nie mieszkam w Pl i często mam problem ze składnikami i zrobieniem czegoś a szkoda 😩
Jestem obserwatorka od dłuższego czasu Pani strona jest super a ten torcik mi przypadl do gustu
Och! Idealny prezent <3
Smacznego :)
BARDZO przyjemnego dnia :D
Hmmmm…uwielbiam
Cudnego dnia Beatko :)
Dla Ciebie również <3 <3 <3
Wszystkiego dobrego, ciasto pięknie wygląda ☺
Oj tak, pychota :)
Mniam
Wszystkiego co najlepsze Beatko:) ale pychota:)
Wszystkiego Joluś dla Ciebie też!
:)
Dziękuję na wzajem. ☺
<3
Od wczoraj jestem na diecie, a Ty z Pavlovą wyskakujesz :)
Przecież sama chciałaś ;)
Podpisuję się pod komentarzem przedpiśczyni. Okrutnaś :P
Wygląda przepięknie. Zawsze bałam się robić sama bezę, ale Twój tort wygląda tak cudnie, że tym razem się skuszę. Mam w domu łasucha, który będzie szczęśliwy :-) Tylko mam pytanie, a nawet dwa. 1. W jakim celu jest ocet i czy to ma być zwykły, czy może być jabłkowy? 2. Czy on nie mięknie/topi się/rozpływa? Raz kupiłam gotowe placki bezowe, zrobiłam taką masę jak Twoja a następnego dnia po wyciągnięciu z lodówki miałam bezę z cukrową wodą…