Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami

Gino D’Acampo jest młody, przystojny i świetnie gotuje, a najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami, który dziś proponuję pochodzi z jego książki„Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej“.  Jeśli dotychczas miałaś jakiekolwiek problemy z przygotowaniem tego deseru, to chcę Cię zapewnić, że tym razem  z pewnością się uda. Beza będzie wilgotna w środku i chrupiąca na wierzchu, po upieczeniu odrobinę się zapadnie i może pęknąć w kilku miejscach, ale o to chodzi. Nie będę się rozpisywać, spójrz tylko, czy można się temu oprzeć?

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami_10

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami_11

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami

Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami

[przepis]

6 białek

350 g cukru pudru

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

do dekoracji:

400 ml śmietany kremówki

400 g truskawek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka octu balsamicznego

kilka listków bazylii i mięty

[/przepis]

  1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  3. Białka ubić na sztywno.
  4. Nie przerywając ubijania dodać połowę cukru. Ubijać, aż piana stanie się błyszcząca.
  5. Dodać wtedy pozostałe składniki, czyli resztę cukru, ocet, mąkę kukurydzianą i skórkę z limonki.
  6. Wymieszać całość delikatnie szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę.  
  7. W środku zrobić lekkie wgłębienie.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika, pięc 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec godzinę.
  9. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na całą noc.
  10. Przed podaniem obrać i pokroić truskawki, posypać je cukrem, doprawić octem i posiekanymi ziołami, wymieszać. Ubić śmietanę, rozsmarować na bezie, na wierzchu ułożyć truskawki. Smacznego!

najlepszy-przepis-na-Pavlova-z-truskawkami_6

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami_7

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiesz Beatko ze do tej pory jeszcze nigdy nie robilam tortu bezowego? Patrzac jednak na Twoje zdjecia chyba tym razem sie skusze i wyprobuje przepis :)

A mi nigdy nie wychodzi, nawet jeśli robię tą techniką. Zawsze się przypala. Powoli się poddaję…

Zazwyczaj to kwestia piekarnika. Ja za każdym razem kiedy już myślałam, ze wszystko wiem o bezie okazywało się, że przy zmianie piekarnika wyszła totalna klapa. Przy starszych typach zostawiam uchylony piekarnik-wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę lub łopatkę i piekę w jak najniższej temp-100st. W nowych piekarnikach kiedy minimalnie uchyla się drzwiczki ten się wyłącza, ale nowe mają termoobieg i wtedy najlepiej jest piec na tylnej grzałce(tej wokół wentylatora) z termoobiegiem. i temp też zawsze zmniejszam po 10 minutach do 100st. próbuj różnych technik-kiedyś się uda:)

Ale ja na prawdę nie tknę bezów za nic na świecie. Zjadłabym tylko truskawki które uwielbiam :) W ogóle uwielbiam czerwiec jak już się te wszystkie warzywka i owoce pokazują. Mogłabym żyć na kalarepie i truskawkach :P Pozdrawiam Cię serdecznie :)

Wygląda przepięknie. Zawsze bałam się robić sama bezę, ale Twój tort wygląda tak cudnie, że tym razem się skuszę. Mam w domu łasucha, który będzie szczęśliwy :-) Tylko mam pytanie, a nawet dwa. 1. W jakim celu jest ocet i czy to ma być zwykły, czy może być jabłkowy? 2. Czy on nie mięknie/topi się/rozpływa? Raz kupiłam gotowe placki bezowe, zrobiłam taką masę jak Twoja a następnego dnia po wyciągnięciu z lodówki miałam bezę z cukrową wodą…