Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Tort potrójnie czekoladowy – pokochają go Twoje dzieci :)

tort czekoladowy

Ten tort nie jest typowy w tradycyjnym rozumieniu tortowej sztuki. Czekoladowy biszkopt przełożony boskim kremem z białej czekolady i oblany obłędną czekoladową polewą. Nie jest lekki, ani wilgotny, za to bardzo smakuje dzieciom (i mi też). Doskonale się sprawdzi na urodzinowej imprezce lub podczas zbliżającego się Dnia Dziecka. Ponoć wszyscy jesteśmy dziećmi, więc życzę Wam smacznego!

tort czekoladowy_3

Tort potrójnie czekoladowy

4 jajka

400 g cukru

200 ml cieplej wody

350 g mąki

50 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem z białej czekolady:

200 g białej czekolady

200 g serka mascarpone

polewa z czarnej czekolady:

250 g czarnej czekolady

200 ml śmietany kremówki

50 g masła

dodatkowo:

maliny

masło

papier do pieczenia

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać wodę, wymieszać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem, przesiać do miski z masą jajeczną, ponownie wymieszać Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Pozostawić w piekarniku 5 minut, następnie położyć na kratce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Zestawić z ognia, pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wymieszać z serkiem. Czarną czekoladę połamać, włożyć do garnka. Dodać śmietanę i masło, podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Biszkopt przekroić na 4 blaty, przełożyć kremem z białej czekolady, polać polewą i udekorować malinami.

tort czekoladowy_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przepięknie wygląda i smakuje pewnie jeszcze lepiej…Chyba się skuszę na jego wykonanie…
W tle widzę pudełka na popcorn, gdzie można takie kupić?
Pozdrawiam

Zrobiłam ten tort na 7. urodziny syna. Ani mnie, ani dzieciom nie smakował. Czuję taką złość, że trudno opisać. Ciasto jest wariacją na temat klasycznego murzynka, ale chyba z powodu wody zamiast mleka jest jakieś zbite (mimo że wyrosło). W całości gliniaste i bardzo zamuliste. Na wierzch dalam 500 g truskawek i z całego tortu smakuje nam tylko polewa z wierzchu z truskawkami. Ja nie polecam.:(