Mikroblog

Test piekarnika parowego Electorlux

Test piekarnika parowego Electrolux był dla mnie prawdziwym wyzwaniem. Nigdy wcześniej nie pracowałam z piekarnikiem parowym i byłam autentycznie ciekawa, czym różni się on od piekarnika standardowego.

Piekarnik parowy Electrolux EOA45555OX

Estetyczne wykonanie, staranne wykończenie i nowoczesny wygląd to pierwsze cechy, które rzucają się w oczy. Piekarnik parowy Electrolux ma jednak o wiele więcej do zaoferowania.

Wyposażenie

  • Chowane pokrętła umożliwiają łatwy dostęp do wszystkich ustawień. Oznaczenia są proste i nie stwarzają żadnych trudności nawet podczas pierwszego użycia.

  • Drzwi piekarnika wyposażone są w system, który gwarantuje zawsze płynne i ciche zamykanie drzwi, nawet, jeśli działasz w dużym pośpiechu.
  • Piekarnik daje możliwość równomiernego pieczenia potraw na różnych poziomach. Ta funkcja często się przydaje, szczególnie jeśli chcesz jednocześnie upiec np. ziemniaki i mięso lub bułeczki na dwóch blachach jednocześnie.
  • Termosonda – pierwszy raz używałam takiego urządzenia. Zapewnia ona kontrolę temperatury podczas pieczenia. Wystarczy podłączyć ją do odpowiedniego gniazda w prawym górnym rogu piekarnika, a końcówkę termosondy włożyć w mięso lub rybę i ustawić odpowiednią temperaturą. Po osiągnięciu wyznaczonej temperatury piekarnik sam się wyłączy i mamy pewność, że nasz obiad nie będzie przesuszony. Jest to bardzo przydatne szczególnie dla osób początkujących w kuchni, ale przyznaję że sama często mam takie obawy szczególnie, gdy piekę np. schab lub rybę. Dlatego przetestowałam termosondę piekąc łososia. Wyszedł idealnie wypieczony z wierzchu i wilgotny w środku. Samo użycie jest banalnie proste, a w instrukcji obsługi znalazłam wykaz temperatur dedykowanych dla różnych rodzajów mięs i ryb. Fajna sprawa :)

  • Funkcja PlusSteam wykorzystuje parę, aby nadać wypiekom doskonałą konsystencję i chrupiącą skórkę. Doskonałe rozwiązanie przy pieczeniu ciast, które są idealnie wyrośnięte i puszyste w środku. Funkcję tę można dodatkowo stosować w celu podgrzewania potraw, dzięki czemu zachowają odpowiednią soczystość i doskonały smak. Można jej używać zamiast mikrofalówki.

Moim okiem

Stosowanie funkcji parowej jest niezwykle proste. Wystarczy wylać ok. 100 ml wody w odpowiednie zagłębienie na dole piekarnika i włączyć przycisk. Byłam ciekawa, czy rzeczywiście para będzie miała wpływ na jakość potraw. Postanowiłam przygotować więc potrawy, które dość często przygotowuję w domu, by mieć możliwość porównania. Upiekłam tartę z pomidorami i mozzarellą oraz klasyczne sconesy. Tarta upiekła się szybciej, niż w piekarniku tradycyjnym, którego używałam dotychczas, ale w smaku nie zauważyłam znaczącej różnicy. Natomiast sconesy powaliły całą rodzinę na kolana! Te bardzo proste w przygotowaniu bułeczki o maślanym smaku po upieczeniu z funkcją PlusSteam były niesamowicie delikatne w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz, czyli dokładnie tak, jak obiecywał producent. Super patent, który rzeczywiście wpływa na jakość wypieków i za to ogromny plus dla tego piekarnika!

 

Konkurs – przepis na pyszny mix!

Mam wielką przyjemność zaprosić wraz z marką Electrolux do pysznej zabawy :) Zadanie konkursowe polega na napisaniu przepisu na swój ulubiony koktajl. Może być warzywny, owocowy, mieszany, mleczny, bezmleczny, jaki tylko Wam przyjdzie do głowy. Poruszcie wyobraźnię i kubki smakowe i zainspirujcie mnie, bo bardzo tego potrzebuję :)

Na przepisy czekam przez dwa tygodnie do 28 kwietnia. Możecie je umieszczać tu na blogu lub na Facebooku. Dzień później ogłoszę zwycięzców pod tym wpisem. A nagrody są świetne:

  • nagroda główna to blender kielichowy z kolekcji Masterpiece Electrolux z silnikiem o mocy 1200 W i tytanowymi ostrzami. To blender, który wydobywa z potraw to co najlepsze i jest niezastąpiony w zdrowym odżywianiu.

  • nagrody dodatkowe to dwa blendery sportowe. Blender sportowy jest blenderem kielichowym, wyposażonym w dwie butelki z pokrywkami. Mają one odpowiednią wielkość, by łatwo zmieściła się w torbie. W sam raz dla aktywnych osób.

Powodzenia i dobrej zabawy!

Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

Rozwiązanie konkursu – przepis na pyszny mix!

Pięknie dziękuję wszystkim za tak liczny udział w naszym smakowitym konkursie.

Miło mi poinformować, że nagrodę główną blender kielichowy z kolekcji Masterpiece Electrolux otrzymuje Aneta Wojciechowska.

Blendery sportowe wędrują do Bożeny Wiosny i Eweliny Jaroszczuk. Gratuluję i czekam na kontakt :)

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bonjour,
Podsyłam przepis – a właściwie pomysł; wykonanie jest zbyt proste, żeby mówić tutaj o przepisie ;) – na koktajl, który należy sączyć, gdy słońce leniwie przecieka pomiędzy żaluzjami, a poranna mgła powoli krystalizuje się w nasze codzienne plany i obowiązki. Jest przeprosty, a dostarcza porządną dawkę energii: banan plus podobnej wielkości gruszka, zmiksowane na gładki puch z mlekiem. Do tego wierzch posypuję solonymi orzeszkami ziemnymi (chociaż myślę, że solone migdały też by się świetnie sprawdziły).

Oczywiście zaraz potem obowązkowo trzeba zaliczyć spacer – najlepiej wsłuchując się w szum drzew, gładząc palcami grzywki traw. Pozwalając, by radość przepływała przez każdą żyłkę lśniącymi iskierkami.

Wesołej Wielkanocy!

Koktajl z pietruszki – pietruszkowy detoks – składniki:

/na ok. 1,5 litra koktajlu/

2 duże pęczki pietruszki
1 litr soku jabłkowego (świeżo wyciskanego, może być kupowany z sklepie – taki o 2-3 dniowym terminie ważności)
kawałek imbiru – u mnie ok. 6 cm
0,2-0,3 litra wody mineralnej (opcjonalnie)

@anna borek, widze umiejetnosc spawnego poslugiwania sie funkcja kopiuj wklej ;-) identyczny przepis widzialam na blogu madame edith, slowa dokladnie te same ;-) gdyby ten przepis mial wygrac proponuje przekazac nagrode autorce ;-) chyba ze brala od Ciebie ;-) fajny konkurs,mozna zebrac sporo inspiracji! pozdrawiam,Monika

Myślę, że wypadałoby choć podać źródło przepisu i poprosić o możliwość cytowania, bo tak to jest kradzież w biały dzień. Tekst przepisany słowo w słowo. Dla porównania moja receptura znajduje się na stronie.

moje zielone ulubione źródło energii, to koktajl z jarmużu z mango, sokiem z cytryny i pomarańczy, kawałkiem banana i jabłka lub dojrzałej gruszki z selerem naciowym – pyszny zielony dodający energii :-)

Wraz z nadejściem wiosny czerpię pomysły kulinarne prosto z natury – ostatnio popijałam taki pyszny koktajl:
– garść listków pokrzywy
– garść gwiazdnicy
– kilka liści podagrycznika
– jabłko
– pół awokado
– kilka suszonych daktyli
Powyższe zalałam domowym mlekiem sojowym i zmiksowałam. Pycha!

Podsłuchany ostatnio u moich dzieci przepis na koktajl i super zabawę. Po cichu ” Michasia choć zrobimy eksperyment:)” Krzyk z kuchni mojego 6-latka „Mamo możemy zrobić koktajl-TAK ?. Michasia możemy … Choć bo ja będę wrzucał a ty kręcić. Bierz banana ja pogrzebię w zamrażalce… Idziemy na maxa hihi. Wrzuć truskawki , maliny i jagody:) Mama lubi sok pomarańczowy -To wlewaj :) A ja lubię cukier z czarnymi kropkami- To syp hihi :)…” I tak oto dodając szczyptę dziecięcej radości, garść ciekawości powstał przepyszny koktajl bananowo-truskawkowo-malinowo -waniliowy :)

My uwielbiamy koktajl dyniowy – piekę dynię hokkaido i zamrażam miąższ wyskrobany łyżeczką. Następnie wyjmuję pudełko miąższu (wielkości jak po mascarpone lub nieco większe), do tego 1 mocno dojrzały banan i mleko (najlepiej kokosowe, ale zwykłe krowie też daje radę), szczypta cynamonu. I tyle…. Łyknie każdy, nawet taki, który – jak twierdzi – nie lubi i nie jada dyni ;-)

Koktajl zielono mi : 2 paski melona, garść świeżej mięty, pół torebki świeżego szpinaku, pół mango, ćwiartka ogórka, 120 ml soku jabłkowego, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. wszystko razem zblendować. odżywczy na śniadanie i po treningu :)

Zielony zawrót głowy, świeży, słodki i soczysty: zmiksuj kiwi, banana i awokado. Greenery to kolor tego roku,zieleni, świeżości i zdrowia. Zatem na zdrowie! :) Niech się zazieleni :)

1 banan, kilka truskawek, 1 czubata łyżka buraka w proszku, ok. 1,5 szklanki mleka owsianego. Zmiksować wszystko, jeśli koktajl będzie zbyt rzadki, dodac więcej mleka i jeszcze raz zmiksować. Gotowe!

Nasz ukochany domowy koktajl ma niesamowity ciepły, słoneczny kolor i cudny, wakacyjny zapach tropików. Miksujemy jedno, obrane że skórki i pokrojone w plastry mango z pokojowym w kostkę ananasem ( świeżym lub z puszki) i dodajemy 1-1,5 litra soku z pomarańczy. Gdy chcemy by nasz koktajl by nieco bardziej egzotyczny dodajemy 150- 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego. Podajemy mocno schłodzony. Uwaga – uzależnia.

Mam dwa ulubione koktajle. Jeden owocowo-warzywny, a drugi mleczno-owocowo-orzechowy. Do pierwszego potrzebujemy garść szpinaku, kiełki np. brokułu, pęczek natki pietruszki, 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru (oczywiście obranego), 2 podzielone na cząstki pomarańcze i 2 kubki wody. Całość blendujemy, wychodzi z tych proporcji ok. 1,5 litra pysznego orzeźwiającego i dającego „kopa” koktajlu- ja się od niego uzależniłam:) Drugi przepis: potrzebujemy 2 dojrzałych bananów, dwóch szklanek mleka krowiego lub roślinnego i jednej łyżki masła orzechowego oraz szczypty cynamonu – całość blendujemy oczywiście i mamy zdrowy zamiennik słodyczy.

Przepis na mój ulubiony kot koktajl warzywno-owocowy to: 450g truskawek bez szypułek (zazwyczaj używam mrożonych), 1 banan, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 200g szpinaku, łyżka nasion chia, pół szklanki wody. Warzywo i owoce umyć, pomarańczę i banana obrać, jabłko pozbawić gniazda nasiennego. Owoce pokroić na mniejszej kawałki. Wszystkie składniki umieścić w mise miksera/blendera i zmiksować na gładką masę. Smacznego :)

Przepis na mój ulubiony koktajl warzywno-owocowy to: 450g truskawek bez szypułek (zazwyczaj używam mrożonych), 1 banan, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 200g szpinaku, łyżka nasion chia, pół szklanki wody. Warzywo i owoce umyć, pomarańczę i banana obrać, jabłko pozbawić gniazda nasiennego. Owoce pokroić na mniejszej kawałki. Wszystkie składniki umieścić w mise miksera/blendera i zmiksować na gładką masę. Smacznego :)

Zielony koktajl: jarmuż, szpinak, ogórek, rzeżucha, jogurt naturalny, woda niegazowana, młody jęczmień erytrol,
składniki należy zmiksować, udekorować (prażone płatki migdałowe, jagody goji) i…delektować się smakiem. Smacznego.

Zainspirować Lawendowy Dom? To dopiero jest wyzwanie! :) Staram się przygotowywać koktajle głównie z naszych lokalnych, polskich produktów. Zimą korzystam z tych dobrodziejstw schowanych w zamrażarce. Tym samym jest tanio, zdrowo i różnorodnie, co przy trójce dzieci w różnym wieku jest naprawdę ważne!
Nasze ulubione mixy to: maliny+borówki+szpinak+mleko migdałowe oraz jeżyny+jagody+gruszki+woda. Zawsze dorzucam też siemię lniane (o jego zaletach wiele pisać nie trzeba).
Smacznego dla Lawendowego Domu!

Najczęściej koktajle piję po bieganiu: jogurt naturalny + maliny (teraz mrożone) + łyżka miodu + siemię lniane lub nasiona chia. Lubię też dodać coś zielonego: szpinak, natkę pietruszki lub jarmuż, a w wersji warzywnej: burak + kefir + natka pietruszki + sól + pieprz a po zblendowaniu można dodać szczypiorek i rzodkiewkę żeby pochrupały :)

Moje koktajle są zwykle kaloryczne, bo stanowią jeden z posiłków. Dziś była wielka improwizacja…ale wyszło smacznie! Banan, 1/3 puszki mleka kokosowego, łyżka mielonych migdałów i łyżka mielonego suchego maku… Bo niby dlaczego mak tylko na Boże Narodzenie? Rozcieńczyłam chudym mlekiem i spożyłam. Potem wybiegałam jakby co! :D

Mam dwa, zupełnie odmienne. Jeden na bazie produktów mlecznych, tzw. „na bogato”, drugi typowo warzywno-owocowy, pełen witamin. ☺️
1. Częsty potreningowy – koktajl na bazie maślanki truskawkowo-bananowy, podzielony na 2 części: jedna z nasionami chia, druga zblendowana z porzeczkami, na przemian wlewane, dzięki czemu oprócz tego, że jest pyszny, wygląda też ładnie! W składzie płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, syrop daktylowy i zblendowane na mąkę orzechy nerkowca 😊 Delicje! Zdjęcie koktajlu:
https://www.instagram.com/p/BTE3rffFlqL/
2. Dodający energii koktajl ze szpinaku, nektarynki, jabłka, banana, garstki borówek, dopełniony sokiem z cytryny. Do tego siemię lniane i pestki granata. 😊
Zdjęcie koktajlu: https://www.instagram.com/p/BIFobC_AWvN/
Pozdrawiam 🌼

Bomba witaminowa „ZIELONY GRZEJNICZEK”
Podczas wielu godzin spedzonych w pracy przed komputerem nieraz wracam wyczerpana jak bateria…. ale wchodzac do swojej Krolewskiej Kuchni siegam wzrokiem gdzie ezrok nie siega :) na celowniku pojawia sie w roli glownej szpinak(oczywiscie mozna kombinowac np. Jarmuz, seler naciowy itd). Wrzucony do blendera po szybiej kapieli pod kranem. Zalewam go h2o jakies pol szlanki. Obieram jablko, kiwi. Kroje na mniejsza kostke. pietruszke soekam na drobno i wrrzucamy. Blendujemy kilka sekund jesli jest zageste to mozna dolac minimalnie wody.na koniec wrzucam imbir oraz lyzke miodu. Blendijemy wszystko. Po wlaniu do kubeczka posypuje sloneczikiem najlepiej prazonym. Kokttajl smakuje jak miod malina.

Mój ukochany koktajl, który można zamienić w budyń:)
– 1pomarańcz
– 2-3 daktyle
– mały jogurt naturalny
– łyżeczka kakao
– łyczeczka mielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Jeśli zwiększymy ilość siemienia lnianego i odstawimy koktajl na 30 minut, to zamieni się budyń.

Najlepszy koktajl z kawą,bananem i mlekiem kokosowym.s
Składniki to -1 banan -pół szklanki chłodnej kawy-pół szklanki mleka kokosowego -pół szklanki wody. – kilka kostek lodu Kofeina zawarta w koktajlu przyspiesza metabolizm . jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy wystarczy zaparzyć płaska łyżeczkę kawy we wrzątku , ostudzić i dodać do koktajlu

Oczyszczający koktajl z czystkiem:
Składniki na 1 porcję:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 dużego banana
1/2 jabłka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 szklanki ostudzonego naparu z czystka*

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym. Podawać od razu.

* 1 łyżeczkę suszonego czystka zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie przelać napar przez sitko i ostudzić przed dodaniem do koktajlu.

Mój koktajl śniadaniowy:
2-3 łyżki płatków owsianych + 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (lub 1 łyżka chia) – namoczyć w 1/2 szkl. wody (na noc)
Rano dodać:
sok z 2 pomarańczy
1-2 banany
Wszystko zmiksować i gotowe. I pyszne :)

Najczęściej robię koktajl, który ma w sobie pełną różnorodność owoców! Robię 3 warstwy, z czego każda składa się z połówki banana, łyżki jogurtu i dodatku. Pierwsza warstwa to dodatkowo jagody i cynamon, druga to morela i kurkuma, a trzecia to maliny i imbir. Taki koktajl dodaje mnóstwa energii, jest zdrowy i poprawia metabolizm :) Uwielbiam takie mieszanki, więc ten koktajl jest moim ulubionym! <3

Ulubiony czyli niekoniecznie zdrowy ;)
Mój ulubiony koktajl ma w sobie masę kalorii ale z powodzeniem może zastępować desery.
Składniki:
Krówki
Herbaniki
banan
mleko
lody waniliowe
kostki lodu

Proporcje nie są istotne – kto lubi słodsze doda więcej krówek, kto nie – więcej kostek lodu.
Krówki miskujemy w blenderze. Dodajemy banana i kostki lodu, rozdrabniamy. Następnie wlewamy mleko, dorzucamy lody waniliowe i herbatniki. Całość miksujemy.
Słodko, tłusto, smacznie <3

Mój ulubiony koktajl jest przede wszystkim zdrowy, bo zdrowie jest najważniejsze. Do tego jest smaczny, ponieważ lubię dobre smaki (bycie narzeczoną szefa kuchni zobowiązuje :)). Dodatkowo świetnie się prezentuje, a to wszystko składa się na zdrowy styl życia :) Ciężko jest wybrać jeden najlepszy ale postawię na… Truskawkowe love! ♡
Jako że uwielbiam truskawki to oczywiście mój ulubiony koktajl musi mieć je w swoim składzie.
Przechodząc do przepisu:
1 gruszka, 10 truskawek ♡, sok z 4 mandarynek, kilka listków rukoli, liść jarmużu, łyżeczka pyłku pszczelego oraz świeży liść stewii z własnego ogródka :) Całość zmiksować, przelać do szklaneczki i delektować się pyszną bombą witaminową :) szybko, prosto i przepysznie! :) smacznego! :)

Woda kokosowa/mleko roślinne/herbata zielona +avocado/orzechy/siemię lniane+owoce sezonowe :maliny, truskawki, borówki + warzywna:szpinak/ jarmuz/ zielony jęczmień. Jeśli nie dodaje tłuszczowych produktów- dodaje parę kropli oleju np kokosowego:-) dla lepszego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Moje ostatnie odkrycie to kiwi, gruszka i „kisiel” z sieminia lnianego, od zawsze ulubione to maślanka z truskawkami i wiórki kokosowe i oczywiście niezawodne jabłko, marchewka, burak i cytryna ❤

Drugie śniadanie 1: kefir, banan, płatki owsiane, olej kokosowy truskawki, czarne porzeczki :) Drugie śniadanie 2: kefir, banan, płatki owsiane, masło orzechowe, daktyle, śliwki ;) Pozdrawiam ;)

Grejfrut, jabłuszko, awokado, szpinak, można kawałeczek banana albo odrobina miodu, a do tego chiaaaaa… troszkę wody niegazowanej i jest na bogato ;) i na zdrowo ;) i na pysznie ;) tylko blendować!! <3 a po tym na aktywnie ;) z powerem ;) Polecam :)

Mój ulubiony koktajl sprawdza się zawsze. Latem i zimą. Przed świętami i po świątecznym łasuchowaniu także. Nie jem mięsa, wiec muszę dostarczać mojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Oto składniki:
* garść jarmużu (w sezonie tylko listki bez głównego trzonu, poza sezonem mrożony)
* 2 obrane kiwi
* 1 banan
* 1 całe jabłko ze skórką
* garść mojej ulubionej natki pietruszki
* 1/4 awokado
* kilka listków mięty
* 3/4 szklanki wody mineralnej
NA ZDROWIE! 😉

Mały pieczony burak (lub 1/2), banan, jabłko, marchewka, kawałek awokado, kawałek mango, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, woda (wcześniej zaparzam : kilka plastrów kurkumy i imbiru) + cynamon <3 Najczęściej w blenderze ląduje to co jest pod ręką/ w lodówce i sezonowo zmieniające się owoce

sniadaniowa szarlotka- banan, jabłko, 2-3 lyzki jogurtu naturalnego, garsc migdalow, pol lyzeczki cynamonu, pol garsc platkow owsianych lub zytnich, uzupełnic dowolnym mlekiem, zblendowac :)

Mój koktajl-smoothie nie jest typowy. Jest z gruszki, granatu i bazylii. Składniki:1 banan, 1 gruszka, 300 ml mleka(wg upodobań, np. migdałowe lub inne), 80 g pestek granatu, (można więcej, jeśli ktoś lubi), garść malin, garść listków bazylii, 1 łyżka masła migdałowego, ale ja często pomijam. Oryginalny, nietuzinkowy smak.Polecam;)

Mój koktajl-smoothie nie jest typowy.

Jest z gruszki, granatu i bazylii.

Składniki:1 banan, 1 gruszka, 300 ml mleka(wg upodobań, np. migdałowe lub inne), 80 g pestek granatu, (można więcej, jeśli ktoś lubi), garść malin, garść listków bazylii, 1 łyżka masła migdałowego, ale ja często pomijam.

Oryginalny, nietuzinkowy smak.Polecam;)

Koktajl/Smoothie 'MP’, czyli Miksuj po Połowie : do blendera wrzucamy 1/2 jabłka, 1/2 pomarańczy,1/2 banana, opcjonalnie owoce jagodowe do wyboru: maliny,truskawki, jagody, jeżyny. Dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę miodu i łyżeczkę nasion chia. Dolewamy 1 szklankę maślanki. Blendujemy, miksujemy, nalewamy do szklanek.

Znudzona zielonymi koktajlami, w ostatnich dniach przerzuciłam się na koktajle owocowe – mój zdecydowany faworyt: grejpfrut czerwony, truskawki, cytryna i kilka listków mięty 🙃🙂🙃 Poprostu niebo w gebie😀 Polecam!

Słoneczny na poprawę nastroju: sok z jabłek, cząstki ananasa, banan, kawałek avocado odrobina kurkumy i płatki owsiane. Chwilę namaczam płatki w soku i blenduję. Po przecedzeniu smakuje jak nektar :)

Jako, że chłopaki w moim domu są fanatycznymi mięsożercami a żeby wdusić w nich owoce (nawet z ogrodu od babci) to trzeba stanąć na głowie, kiedyś obmyśliłam plan. Plan niecny, bo zawierający bekon (kochają oni) i owoce (kocham ja).
Otóż: na dobry początek plasterki betonu smarujemy płynnym miodem i wrzucamy do piekarnika.
W międzyczasie: w zimie używam bananów, w lecie malin lub borówek z ogrodu, i tu ważna informacja – owoców musi być dużo. Tak by po dodaniu płynu koktajl był gęsty. A płynem zwykle jest mleko kokosowe, które wyciskam z wiórek. Miksujemy, na wierzch wrzucamy upieczony bekon. Czasem posypuję czerwonym pieprzem.
Uwierzcie mi, jakkolwiek kuriozalne nie brzmi ten przepis- smakuje bosko!

moje ulubione to te tradycyjne – dobry jogurt naturalny i owoc sezonowy . Ostatnio dodaję tez łyżeczkę nasion chia i czekam aż lekko napęcznieją . Ale smaki z dzieciństwa bezcenne . :)

Mój ulubiony sycący koktajl na drugie śniadanie, konsumowany na ciepło, obowiązkowo w słoiczku ze słomką: ok. 300ml mleka kokosowego, dojrzały banan, dwie kopiate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, ok. łyżeczki cynamonu, łyżeczka siemienia lnianego oraz ok. 1/3 łyżeczki kurkumy. Zmiksować na gładko, gdyby koktajl wyszedł za gęsty dolać trochę mleka kokosowego. :)

Ulubiony koktajl malinowo-migdałowy z płatkami owsianymi ;) Jest nie tylko pyszny i ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim jest bogaty w proteiny i wapń. Dla mnie to idealne, zdrowe i pożywne śniadanie, które daje mi energię na cały dzień :) Przygotowanie trwa 5 minut: blendujemy mrożone maliny, banana, migdały, jogurt grecki, łyżeczkę miodu i płatki owsiane ;) Przelewam go do szklanki lub buteleczki – wtedy mogę wygodnie jeść śniadanie w drodze do pracy :) Szybkie, smaczne i zdrowe, organizm mi za to dziękuje ;)

Ciężko mówić o przepisie, jeśli nawet ja – stereotypowy facet w kuchni – w tym sobie radzę. To mój ulubiony koktajl, bo mogę zrobić go sobie w kilka chwil bez pytania Ukochanej o radę ;) I mimo, że jest bardzo zdrowy i bardzo zielony smakuje jak moja ulubiona pina colada.
Do blendera wrzucam liście szpinaku, pokrojnego w kostkę ananasa i łyżeczkę miodu – zalewam wszystko mlekiem kokosowym i wodą kokosową. Blenduje aż będzie zupełnie gładkie i gotowe ;) No, ewnetualnie dodaję parasolkę, żeby bardziej przypominało ulubionego drinka ;)

Uwielbiam zielone koktajle! Zawsze, kiedy je piję, mam poczucie, że dostarczam organizmowi mnóstwo dobroci w postaci witamin. Mam swoje dwa ulubione zielone koktajle – trudno mi wybrać ten lepszy, więc podaję oba przepisy:-)
Moja pierwsza propozycja to rewelacyjne, orzeźwiające, bardzo pożywne, cudnie zielone i mega zdrowe smoothie ze szpinakiem, jabłkiem, bananem i mocno wyczuwalnym i przyjemnie szczypiącym w język imbirem.
Potrzebujemy:
– 125 g szpinaku (najlepiej baby)
– 1 zielone jabłko
– kawałeczek korzenia imbiru (około 2 cm)
– 1 banan
– 1 limonka
– 500 ml soku jabłkowego
– 1 – 2 łyżki syropu z agawy

Szpinak opłukać, włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obranego i pokrojonego banana, obrany i pokrojony na plasterki imbir, obrane i pokrojone zielone jabłko, wlać sok jabłkowy i sok z limonki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.

Moja druga propozycja to również niesamowity koktajl ze zdrowym awokado, rukwią wodną, bazylią tajską, kolendrą i pestkami dyni.
Potrzebujemy:
– 1 awokado
– 1 banan
– pół pęczka rukwi wodnej
– pół pęczka bazylii tajskiej
– pół pęczka kolendry
– sok z 1 limonki
– garść świeżych liści szpinaku
– szklanka zielonej herbaty
– pestki dyni

Do pojemnika stojącego blendera dodać obrane i pokrojone awokado, obranego i pokrojonego banana, umyty szpinak i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

Mój ulubiony koktajl to uroczo wyglądający i bosko smakujący zdrowy trójkolorowy tęczowy koktajl.
Potrzebujemy:
Koktajl żółty:
– 1 szklanka jogurtu naturalnego (bardzo lubię jogurt firmy Zott)
– 2 brzoskwinie
– 1 gruszka
– garść żółtych mirabelek (lub innych żółtych śliwek)
– sok z cytryny
– 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Owoce umyć, obrać (jeżeli jest taka potrzeba), usunąć pestki i zmiksować na gładką masę razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i łyżeczką zmielonego siemienia lnianego.

Koktajl różowy:
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– garść malin, czarnych i czerwonych porzeczek, truskawki i jeżyny

Owoce umyć i zmiksować na gładką masę razem z jogurtem naturalnym.

Koktajl zielony:
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– odrobina pasty pandanowej
– sok z limonki

Wszystkie składniki zmiksować.

Do szklanego pucharka przełożyć żółty koktajl. Na niego nałożyć koktajl różowy, a na wierzch nałożyć warstwę zielonego koktajlu. Koktajl posypać nasionami chia i udekorować świeżymi owocami, jak również suszonymi owocami goji.
Bardzo polecam! Prawdziwa bomba witaminowa:-)

Zdrowa propozycja na drugie śniadanie.Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi, selera naciowego i miodu. Wspomoże również naszą odporność.Składniki:
2 owoce kiwi, najlepiej dojrzałe
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka miodu lipowego
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do blendera włożyć obrane i pokrojone w cząstki owoce kiwi, umytego i pokrojonego selera, dodać łyżkę miodu oraz wodę i
wszystko razem zmiksowac, zblendowac.
Pamiętajmy, aby skosztować kiwi czy nam smakuje przed zmiksowaniem. Przejrzałe lub niedojrzałe owoce kiwi zepsują smak koktajlu.
Smacznego:)

Koktajl pod gruszą

Gdy do gruszki dodasz mango to zobaczysz jakie to perfekcyjne tango.
Pół cytrynki, szklanka wody i ten elektryczny sok jest prawie gotowy.
Zmiksuj wszystko, dodaj siemię i będziesz mieć dzień jak marzenie!
Mniam, mniam!

Ogromnie się cieszę z nagrody i bardzo dziękuję za tak wspaniałe wyróżnienie!
Pozdrawiam serdecznie :)